Lukutavoite
Kirjojen Suomi
Poimintoja kevään uutuuskirjoista
Keväiset ja syksyiset kirjojen uutuusluettelot ovat aina vain yhtä inspiroivia. Kohtuus ja suunnitelmat lukemisen vähentämisestä eivät ole pysyneet mielessä, kun olen nakutellut itselleni luvattoman paljon kirjastovarauksia. Alla esitellyissä kirjoissa painottuu käännöskirjallisuus. Tarkoitukseni on kyllä lukea myös kotimaista kirjallisuutta erityisesti juhlavuoden vuoksi, mutta käännösuutuudet houkuttelevat keväällä kotimaisia uutuuksia enemmän. Otin tällä kertaa mukaan myös kiinnostavimmat harrastekirjat tietopuolelta.
Tässä kevään uutuuksien kymmenen kärki:
Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava / maaliskuu)
Useampi syy houkuttelee lukemaan Adichien kevään uutuuskirjan. Olen lukenut häneltä aiemmin romaanit Puolikas keltaista aurinkoa ja Purppuranpunainen hibiskus, ja ne olivat koskettavia ja vavisuttavia lukuelämyksiä. Toisaalta kiinnostuin feminismistä viime syksynä ja olen pikkuhiljaa lukenut aiheeseen liittyviä kirjoja.
Nigerialaisen Adichien kirja nousi Suomessakin otsikoihin kauan ennen suomennoksen ilmestymistä: tämä kirja annetaan jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle tulevana keväänä. Sama kirja jaettiin Ruotsissa koululaisille joululahjana reilu vuosi sitten, ja muistan siitä kuullessani ajatelleeni, että kunpa meilläkin. No nyt se tapahtuu! Saa nähdä, millainen poru ja kohu asiasta nousee.
Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni (Tammi / huhtikuu)
En ole aiemmin lukenut mitään Pamukilta, joten suunnitelmissani on lukea joko tämä kevään uutuus tai jokin hänen vanhemmista kirjoistaan, sillä Pamuk on tulossa toukokuiseen Helsinki Litiin. Kevättä odotellessa!
Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan (Like / helmikuu)
Myönnän, että alun alkaen kiinnostuin Boström Knausgårdista hänen miehensä vuoksi. Karl Ove Kanusgårdin Taisteluni-sarja on nimittäin ollut minulle yksi vaikuttavimpia lukukokemuksia koskaan. Viimeistä osaa luen juuri säästellen. Linda Boström Knausgård sai siis huomioni ulkokirjallisista syistä, mutta viehätyin hänen aiemmasta teoksestaan Helioskatastrofi. Kirjoitin sen olevan taidokas, harkittu ja oivaltava. Toivottavasti Tervetuloa Amerikkaan yltää samaan.
Han Kang: Vegetaristi (Gummerus / maaliskuu)
Tarina naisesta, joka luopuu lihan syömisestä, ja siitä, miten tämä päätös vaikuttaa hänen avioliittoonsa, muuhun elämäänsä, kehoonsa.
Eteläkorealaisen Han Kangin kirja sai kansainvälisen Booker-palkinnon viime vuonna. Olin jo lukemassa kirjaa englanniksi, kun kuulin tulevasta suomennoksesta. Jätin kirjan kesken ja jäin odottamaan tätä suomennosta, sillä äidinkielellä lukeminen on minulle niin paljon nautinnollisempaa.
Paul Auster: 4 3 2 1 (Tammi / huhtikuu)
Mainio ja valloittava Auster lukeutuu lempikirjailijoihini. Hänen uutuudeltaan odotan paljon. Jälleen luvassa on useiden henkilöiden tarinoista rakentuva kokonaisuus, jossa sattuman oikuilla on keskeinen rooli. Hieman kyllä huimaa kirjan sivumäärä: kustantajan ennakkotietojen mukaan suomennos on noin 900-sivuinen!
Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (WSOY / huhtikuu)
Napoli-sarjan toinen osa. Ikävöin jo takaisin 1950-luvun Napolin kuumuutta hohkaaville kaduille, joilla tutustuin viime kesänä Lenúun ja Linaan. Sarjan ensimmäisessä osassa Loistava ystäväni tytöt olivat lapsia, ja tässä toisessa osassa kuvataan heidän aikuistumistaan.
Petina Gappah: Muistojen kirja (Tammi / helmikuu)
Pari vuotta sitten luin zimbabwelaisen Gappahin novellikokoelman Tanssimestarin ja muita tarinoita Zimbabwesta. Jo tuolloin suunnittelin lukevani Gappahin ensimmäisen romaanin, kunhan se vain ilmestyy suomeksi. Gappahin novellit kuvasivat rohkeasti ja elävästi oloja kirjailijan kotimaassa. Myös Muistojen kirja sijoittuu Zimbabween, eikä luultavasti tule päästämään lukijaa helpolla, sillä se on "hurja romaani naisesta kuolemansellissä".
Maarit Kytöharju: Vegaanihaaste: 31 päivää herkutellen (Gummerus / tammikuu)
Osallistuin kuukauden mittaiseen vegaanihaasteeseen vuosi sitten tammikuussa ja yllätyin, miten helposti kuukausi sujui. En ollut aiemmin kokeillut elää täysin vegaanisesti, vaikka olin nuorempana pitkään kasvissyöjä. Nyt tammikuun alussa otin haasteen vastaan toistamiseen eli tarkoituksena on syödä taas ainakin tammikuu vegaanisesti. Kirjasta toivon saavani lisäinspiraatiota ruoanlaittoon ja vegaanisempaan elämään myös haasteen jälkeen.
Lotta Jansdotter: Lempivaatteita (WSOY / maaliskuu)
Ehkä tänä vuonna on aika esitellä ensimmäinen käsityökirja Kirjakimarassa? Olen viime aikoina lämmitellyt vanhaa harrastustani, joka on jäänyt lukemisen ja bloggaamisen jalkoihin. Toivon löytäväni tästä kirjasta toimivia ja kauniita perusvaatteiden kaavoja.
Lena Israelsson: Vihreää ympäri vuoden (Mäkelä / helmikuu)
Blogiani jonkin aikaa seuranneet saattoivat huomata, miten viime vuonna hurahdin hyötykasvien viljelyyn. Esittelin blogissa useita puutarhakirjoja, jotka kertoivat muun muassa laatikkoviljelystä ja kasvihuoneen perustamisesta. Viime kesänä suuri haaveeni toteutui: rakensimme mökille kasvihuoneen ja kasvimaan laatikoihin. Nyt kun kevät lähestyy, alkavat ajatukseni hakeutua jo kohti seuraavaa kasvukautta. Selailin Israelssonin kirjaa ruotsiksi kirjastossa, ja se vaikutti hyvältä, joten odotan pääseväni syventymään teokseen suomeksi. Suunnittelu ja haaveilu ovat tärkeä osa viljelyharrastusta!
Tällaisilla suunnitelmilla siis lähden kohti vuotta 2017. Luvassa on kutkuttavia uutuuksia ja toivon mukaan myös palkitsevia löytöjä vanhemman kirjallisuuden parissa. Kotimaisen kirjallisuuden juhlavuosi aiheuttaa toivottavasti mukavaa pöhinää kirjablogeissa!
Vegetaristi ja Muistojen kirja kiinnostivat minuakin. Adichien Puolikas keltaista aurinkoa jäi aikoinaan kesken, ei sopinut siihen hetkeen, mutta ehkä koitan häneltä vielä joskus jotakin toista kirjaa.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla Adichieta uudemman kerran! Tämä feminismi-kirja on käsittääkseni jonkinlainen essee tai pamfletti eli vähän erilaista Adichieta.
PoistaVegetaristia minäkin odotan kovasti, vaikuttaa todella kiinnostavalta kirjalta. Sen sijaan ferranten Loistavan ystävän aloitin tässä joululomalla, luin noin 170 sivua ja sysäsin sivuun. En päässyt tarinan mukaan, tylsistyin. Olin tosi pettynyt itseeni, sillä olen antanut itseni ymmärtää, että tämä on Se Jokin. Ei vain ollut sitä minulle.
VastaaPoistaPaul Austeria pitäisikin kokeilla, en ole muistaakseni lukenut häneltä mitään.
Austerin Sattumuksia Brooklynissä ja Oraakkeliyö ainakin ovat ehdottomasti lukemisen arvoisia!
PoistaMielenkiintoista kuulla näin erilainen mielipide Ferrantesta! Minulle sarjan ykkösosan lukukokemus oli niin positiivinen ja mieleenpainuva, etten malttaisi odottaa kakkosen ilmestymistä.
Sinulle sattui ainakin nimensä puolesta kiinnostavalta vaikuttava kirja tuossa 101 kirjaa -hankkeessa. Jään siis odottamaan postaustasi siitä. :)
VastaaPoistaPienen googlailun perusteella olen päätynyt siihen, että minua onnisti arvonnassa :) Odotan jo, että pääsen lukemaan ja bloggaamaan Virtasen kirjasta!
Poista