sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ulla Prami (toim.): Joogaruoka: opettajien parhaat reseptit (2017)

Kansi: Eevaliina Rusanen.

Kustantaja: Bazar.
Sivumäärä: 136.
Oma arvioni: 2/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.


Värikäs kansi houkuttelee tarttumaan Ulla Pramin toimittamaan kirjaseen, johon on koottu lähinnä suomalaisten joogaopettajien parhaita reseptejä. Kasvispainotteinen ruokavalio kuuluu joogaperinteeseen, joten on luontevaa yhdistää nämä kaksi asiaa kirjaksi. Kaikki kirjan reseptit on jaoteltu vegaanisiin, vegetaarisiin, munattomiin, gluteiinittomiin, maidottomiin ja raakaruokiin.

Värikylläisen kannen avattuani koin suuren pettymyksen: kirjassa ei ole yhden yhtä kuvaa valmiista annoksista, raaka-aineista tai valmistusprosesseista. Kaikki ruokaohjeet on esitelty vain tekstimuodossa. Ruokakuvitus puuttuu, mutta kirjan sivuilla on esitelty mustavalkoisin piirroksin asanoita astangajoogan ensimmäisestä sarjasta. Ihan kiva idea, mutta ruokakirjan kohdalla pitäisin tärkeämpänä houkuttelevaa annoskuvitusta. Harva kuitenkaan harjoittaa joogaa keittokirjan avulla, mutta ruoanlaitossa siihen liittyvistä kuvista on usein apua, jos ei muuten niin inspiraation lähteenä. 

Kuskussalaatti ja Virabhadrasana B.

Mukana on myös suomalaisille vieraampia ruokia, kuten Shak panir ja Kedgeree, joiden ulkonäöstä ainakaan minulla ei ole ilman googlailua tietoa. Olisi hyvä tietää, millaista ruokaa sitä onkaan tekemässä, mihin kannattaisi pyrkiä. Kuvien puute on myös sikäli erikoista, että kirjan monet ohjeet, kuten hedelmämandala tai uunijuuresmandala, kuulostavat valokuvauksellisilta. Piirrokset kannessa eivät riitä.

Odotin tältä kirjalta paljon, sillä idea on mitä mahtavin. Onkin harmillista, että toteutus ei mielestäni toimi, eikä kirjaa lukiessa herahda vesi kielelle. Tässä opuksessa jää täysin sivuseikaksi se, että ruoka on myös esteettinen elämys. Voisin sanoa, että ulkonäkö on ruokakirjan kohdalla puolet sisällöstä: parhaimmissa tapauksissa tekisi mieli syödä kirjan sivuilla olevat annokset ja kirjaa lukiessa alkaa miettiä, minkä ruoista ottaa kokeiluun ensimmäisenä. Nyt aloin etsiä muita joogaruokakirjoja. 

4 kommenttia:

  1. Voi kökkö, mikä toteutus! Kun luin, että kirjassa on eritelty munattomat, maidottomat jne. ruokavaliot, innostuin. Mutta innostus lopahti kyllä heti tuon kirjan sisäkuvan nähtyäni! Ruokakuvat ovat keittokirjoissa enemmän kuin kirsikka kakun päällä. Ne ovat tärkeitä onnistumisen kannalta, ja lisäksi visuaalisuus on muutenkin tärkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ruokakirjoihin on mielestäni kiva palata aina uudelleen - juuri visuaalisuuden vuoksi. Tämän lukeminen jäi todellakin yhteen kertaan.

      Poista
  2. "Voisin sanoa, että ulkonäkö on ruokakirjan kohdalla puolet sisällöstä" - Totta puhut. Harmi että se tässä meni mönkään. Ruokakirjassa kuvat ovat todella tärkeässä roolissa. :(
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin pari kuukautta myöhemminkin tämän kirjan toteutus jaksaa hämmästyttää minua. Onhan näitä reseptejä varmasti kokeiltu, jotta on osattu valita parhaat mukaan - miksi ei samalla sitten ole napsittu kuvia?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...