Lukeminen numeroina
Naisten kirjoittamia kirjoja vuoden kirjoista oli 56 %, miesten kirjoittamia 44 %. Ero on hieman tasoittunut viime vuodesta, jolloin luetusta naisten kirjoittamia kirjoja oli 62 %. Tilastojeni mukaan kaunokirjallisuus on edelleen vahvoilla (84 %) tietokirjallisuuteen nähden (16 %). Tietokirjoista luen lähinnä elämäkertoja ja muistelmia sekä puutarhakirjoja, ja muutama esseekokoelmakin vuoden lukemistoon mahtui.
Käännöskirjallisuus vei tänäkin vuonna voiton kotimaisesta: lukemistani kirjoista 59 % oli käännettyjä, 41 % kotimaisia. Jako on samankaltainen kuin vuosi sitten, vaikka ennen tilastoihin kurkistamista olisin veikannut, että olen lukenut käännettyä tätäkin enemmän.
Äänikirjoja kuuntelin yhteensä 16 kappaletta, eli niiden osuus vuoden kirjoista oli 20 %. E-kirjatkin löysivät tiensä formaattivalikoimaani, ja niitä luin 9 kappaletta (11%).
Kirjavuoden kohokohtia
Haasteet
Mökin etupihalta avautuva maisema. |
Osallistuin moniin muihinkin haasteisiin vuoden aikana. Joihinkin sain useita osumia, toisiin vähän vähemmän. Tänä vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa Helmet-haasteeseen, jonka sain valmiiksi loppumetreillä. 50-kohtainen haaste ei alkanut kyllästyttää missään vaiheessa, vaan innolla jaksoin etsiä sopivia kirjoja viimeisiinkin puuttuviin kohtiin. Vuoden 2019 haaste julkaistiin muutama päivä sitten, ja onhan siihen lähdettävä mukaan!
Oodi
Edellisvuosien tapaan kävin tänä vuonna sekä Turun että Helsingin kirjamessuilla ja Helsinki Litissä, joista kaikista jäi ihania muistoja. Sain kosolti kirjavinkkejä ja tutustuin uusiin kirjailijoihin. Nämä tapahtumat ovat jokavuotisia kohokohtia, joten vuoden 2018 kohokohtiin nostankin jotakin ainutlaatuista, nimittäin Oodin avajaiset. Keskustakirjasto lumosi minut heti avajaispäivänä! Liikuttuneena seurasin ihmisten hyörinää kirjastossa, jonka avarat tilat, valoisuus ja matalat hyllyt tekivät vaikutuksen. Kolmannen kerroksen kirjataivas on saanut arvoisensa nimen.
Tältä siis näytti kirjavuoteni 2018. Nyt vain odottamaan, minkälaisia tapahtumia, kohtaamisia ja kirjalöytöjä uusi vuosi tuo tullessaan!
Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni!
Avajaispäivänä kirjastossa kuhisi. |
E-kirjat
Yhdeksi kohokohdaksi on nostettava e-kirjat, jotka "löysin" tänä vuonna. Toukokuussa luin ensimmäisen kokonaisen e-kirjan, ja sen jälkeen minulla on koko ajan ollut useampikin e-kirja kesken. Kesällä hankin tabletin enkä enää voisi olla ilman. Näppärät e-kirjat helpottavat kirjastorumbaa, jota varsinkin mökiltä käsin on välillä ollut rasittava hoitaa. En ole hylkäämässä painettuja kirjoja, mutta mieluusti luen niiden rinnalla osan e-kirjoina.
Turun messureissulta palasin kotiin Rouva C:n seurassa. |
* * *
Tältä siis näytti kirjavuoteni 2018. Nyt vain odottamaan, minkälaisia tapahtumia, kohtaamisia ja kirjalöytöjä uusi vuosi tuo tullessaan!
Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni!
Kiva kooste! E-kirjat ovat tosi käteviä erityisesti matkoilla. Lukulaitteeseen muistin rajat eivät ole vielä tulleet vastaan. :) En enää itsekään osaisi olla niitä ilman, vaikka arkena luenkin mieluummin paperikirjoja. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!
VastaaPoistaKiitos kommentista! E-kirjat täydentävät kivasti lukuvalikoimaa. Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle :)
PoistaKiva kuulla, että olet osallistunut Helmet-haasteeseen. Minäkin mietin sitä tämän vuoden osalta, mutta se on vasta mietinnässä. E-kirjojen lukemiseen en ole ainakaan vieä ihastunut. Totta on, että matkoilla ne olisivat tosi näppäriä. Kaikkea hyvää tähän alkaneeseen vuoteesi!
VastaaPoistaKiitos samoin, Anneli! Pitkään ajattelin, että e-kirjat eivät ole minun juttuni, mutta varsinkin mökillä ne ovat tuntuneet käteviltä. Nyt talvella olen useimmin tarttunut ihan painettuun kirjaan.
Poista