keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Anne Swärd: Kesällä kerran (2003)

Alkuteos: Polarsommar.
Suomentaja: Katriina Huttunen (2012).
Kustantaja: Otava.
Sivumäärä: 239.
Oma arvio: 3½/5.
Mistä minulle: ostin käytettynä.
Kuva: otava.fi
Kansi: Ulf Huett Nilsson
/Johnér /Fennopress
Swärdin esikoisteos kertoo erään perheen mutkikkaista ihmissuhteista, vallasta ja väkivallasta, mutta myös rakkaudesta. Keskiössä on Kaj, perheeseen pyytämättä vauvana tupsahtanut, rosoinen ja arvaamaton nuori nainen.

Paitaan oli kirjailtu nimi Kaj Angelika. Ja koska luulimme koko ajan että hänet haettaisiin takaisin, kutsuimme häntä Kajksi. Sitten oli liian myöhäistä viedä häneltä nimeä, ainoaa mitä hänellä oli tullessaan ollut. Äiti oli aina toivonut tytärtä. Ei hän voinut tietää että ainoa tytär jonka hän saisi tulisi varoituksetta keltaiseen takkiin käärittynä. Sillä oli vieras nimi, vieraat silmät, vieras haju, vierasta kaikki.

Tämä muukalainen syöksi aikanaan perheen elämän raiteiltaan. Turvallinen ydinperhe, johon kuuluivat äiti, isä ja pojat Jens ja Kristian, alkoi rakoilla. Ensin lähti isä, sitten veljeksetkin muuttivat omilleen. Jäljelle kotitaloon jäivät vain äiti ja Kaj. Nyt kun äiti lähtee matkoille, tulee Kristian katsomaan siskopuolensa perään.

Pirstaleisuus toistuu sekä romaanin rakenteessa että henkilöhahmoissa. Luvut on nimetty henkilöiden mukaan, ja vuorollaan jokainen pääsee kertomaan tarinaa omasta näkökulmastaan. Pirstaleisuuden vuoksi minun oli välillä vaikea saada tarinasta otetta. Tähän vaikutti toki myös se, että luin tätä melko lyhyissä pätkissä. Toisaalta palasien kokoaminen oli lukijana melko palkitsevaa.

Parasta Kesällä kerran -romaanissa on sen tunnelma ja lataus: ilmapiiri on ahdistavan painostava, ja koko ajan odotin jonkinlaista jännitteen purkausta. Se on vääjäämättä tulossa, mutta sen muodosta ei voi olla varma. Kuin kesähelteen painostavuus, joka enteilee saapuvaa ukkosta. Ja kun väistämätön tapahtuu, se sinkoaa perheenjäsenet jälleen kauemmas toisistaan.

Läpi teoksen eläimellisyys ja eläimet, kuolleet ja elävät, korostavat nihkeän ankeaa tunnelmaa. Kaj kerää kärpäsiä, niiden kuivuneet osat haisevat. Yhdestä koirasta hankkiudutaan eroon hyytävällä tavalla, toista pidetään hengissä, vaikka sen voisi jo päästää tuskistaan. Eläinrakkaalle tämä olikin paikoitellen raskasta luettavaa.

Isä on kammannut rakkautta vastakarvaan. Aina. Puhdistaakseen sen kirpuista ja luteista. Mutta ennen kuin hän on saanut työn tehtyä, se on jo jättänyt hänet.

Osallistun tällä Swärdin esikoisella Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen. Kirja on ollut paljon esillä blogeissa; siitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi anni.M, Katja ja Erja. HS:n Aholan arvio löytyy täältä.

7 kommenttia:

  1. Olen pitkään soutanut ja huovannut että lukisinko tämän vai en. Nyt kun varoitit noista eläimistä, taidan suosiolla säästää itseäni... ehkä joskus myöhemmin sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, tarkoitukseni ei ollut ajaa ketään pois tämän kirjan ääreltä! Mutta kieltämättä eläinten kohtalot ottivat minullekin koville...

      Poista
  2. Iih, minäkään en kestä lukea eläinrääkkäystä..edes fiktion muodossa. Ehkä voisin lukea tämän niin, että hypin kamalat kidutuskohdat ohi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus hyppiminen voisi olla viisasta. Ettei tarvitsisi seuraavalla sivulla voida pahoin ja voivotella, että miksi ihmeessä luin tuonkin kappaleen loppuun... Törmäsin tämän kirjan jälkeen taas heti seuraavassa lukemassani koirien kehnoon kohtaloon - ilmeisen huono lukukarma tällä hetkellä!

      Poista
  3. Tämä kirja on käynyt kotonani kääntymässä jo kaksi kertaa ja olen päättänyt antaa sen levätä "sitten joskus" osastolla. anne Swärdistä on tullut hieman hengästyttävä hypetys kirjailija ja sellainen usein aikaan saa minussa myös harmillisen vastareaktion. Miksi tämä jäi kesken? Kirjassa oli minulle liikaa epämiellyttävyyksiä kuvaavia adjektiiveja. Olen sellaiselle herkkä.

    VastaaPoista
  4. Tämä kirja on käynyt kotonani kääntymässä jo kaksi kertaa ja olen päättänyt antaa sen levätä "sitten joskus" osastolla. anne Swärdistä on tullut hieman hengästyttävä hypetys kirjailija ja sellainen usein aikaan saa minussa myös harmillisen vastareaktion. Miksi tämä jäi kesken? Kirjassa oli minulle liikaa epämiellyttävyyksiä kuvaavia adjektiiveja. Olen sellaiselle herkkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjojen kesken jättäminen on taito sekin! Ja usein kovin hyödyllinen vieläpä. Kaikilla on omat herkät kohtansa ja asiat, joista ei haluaisi lukea tai ei ainakaan lue mielellään. Tai ehkä jotkut pystyvät lukemaan mistä vaan?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...