Sivut

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kirjava kesäkooste ja katsaus syksyyn

Nyt kun syksy on saapunut kirpeine aamuineen ja tihkusateineen, on hyvä hetki koota yhden otsikon alle menneen kesän tapahtumia. Kesä on ehdottomasti lempivuodenaikani, ja tällä kertaa siihen kuului monia kirjoihin liittyviä asioita.

Nannan lukumaraton on kerännyt blogiteksteistäni tähän mennessä eniten lukijoita. Kokemus oli antoisa: yllätyin, miten vahvan muistijäljen kirjat jättivät, vaikka luin ne peräperään. Kun nyt mietin jotakin teosta, muistan hyvin, minkälaisia ajatuksia mieleeni pulpahti sitä lukiessani ja mitä tuolloin tunsin. Maratonpäiväni oli kaunis ja aurinkoinen alkukesän päivä, elin loman alkuhuumaa ja onnea. Nuo aurinkoiset hetket tuntuvat olevan kovin kaukaisia muistoja nyt, kun työ ja arki täyttävät pimenevät päivät. No, ei ehkä tarvitsisi olla ihan näin dramaattinen, mutta maratonpäivä (ja ylipäätään kyseinen viikko) tulevat herättämään vielä raastavaa kaipausta vähenevään auringonvaloon ja toisaalta kantamaan syksyn pimeydessä, siitä olen varma.

Voisin ehdottomasti toteuttaa maratonin vielä joskus uudelleen. Silloin voisin lukea vaikkapa vuorokauden saman kirjailijan tuotantoa tai vain jännityskirjoja. Tai sitten voisin heittäytyä ja kokeilla nuortenkirja- tai viihdekirjamaratonia! Ideoita ja vaihtoehtoja löytyy, vapaa-aika sen sijaan on hieman kortilla.

Bloggaajakeskustelu Taalintehtaan kirjastossa 6.7.2012 vahvisti entisestään intoani jatkaa bloggaamista. Keskustelutuokio oli osa Baltic Jazz -tapahtuman ohjelmistoa. Keskustelijoina olivat toimittaja, kirjailija Jeanette ”Peppe” Öhman ja hänen puolisonsa, toimittaja Magnus Silfvenius, jotka puhuivat bloggaamisesta ja kirjoittamisesta Freja Rudelsin johdolla. Öhman pitää ruotsinkielistä Livet & Helsingfors -lifestyleblogia ja on kirjoittanut myös kirjan Livet & Barnet: om att överleva som någons mamma (Schildts 2011). Ruotsista kotoisin oleva Silfvenius puolestaan kirjoittaa Sama suomeksi -blogia, jossa hän muotoilee auttavalla suomellaan ajatuksensa aivan kuin kirjoittaisi ruotsia. Tekstit ovat hulvattomia, kannattaa piipahtaa! Keskustelussa pohdittiin muun muassa blogeja tekstilajina, bloggaajan vastuuta ja blogeja ilmiönä. Keskustelu käytiin ruotsiksi, ja olin yllättynyt ja iloinen, että pystyin seuraamaan sitä vaivatta.

Taalintehtaan kirjaston poistomyynnistä mukaan lähteneet.
Kiinnostukseni käännöskirjallisuutta kohtaan on noussut tasaisesti bloggaamisen myötä. Koska minusta sarjat ja listaukset ovat kiehtovia, päätin alkaa kerätä Tammen Keltaista kirjastoa ja Otavan kirjastoa. Ihan leikkimielisesti, mutta kuitenkin. Jossakin vaiheessa lisään näille kirjastoille oman sivun tuonne blogin ylälaitaan. Käännöskirjojen kohdalla päädyin sellaiseen ratkaisuun, että aloitan kirjasta kertovan tekstin aina sen alkuperäisellä nimellä ja suomentajan nimeämisellä. Otsikon vuosiluku kertoo teoksen alkukielisen ilmestymisvuoden, suomentajan nimen perässä on suomennusvuosi.

Tämä kesä tulee myös jäämään muistoihini kesänä, jolloin sain oman ex librikseni. Ihanaiset siskoni tilasivat taiteilija Päivi Mansikka-aholta minulle valmistujaislahjaksi ex libriksen, jonka väreistä ja aiheista pääsin antamaan toiveita. Mansikka-aho osasi minua koskaan näkemättä tehdä ex libriksestäni niin minun näköiseni ja oloiseni, että sen ensinäkeminen oli liikuttava.

Maalaus: Päivi Mansikka-aho
Poistin kuvasta nimeni, sillä haluan vieläkin pysytellä nimimerkin takana. Kuvassa on monia minulle tärkeitä asioita tai niiden symboleja: kirja, kynä, koira, saaristomaisema. Maisemaa kehystävä maisterinseppele kertoo siitä, että sain tämän valmistujaislahjaksi. Originaali on akvarellimaalaus, jonka voin kehystää tauluksi ja jonka pienennetystä kopiosta voin painattaa varsinaisia ex libriksiä. Ex libris tarkoittaa "kirjastostani", ja tulen merkitsemään merkillä sellaisia kirjahyllyni kirjoja, jotka haluan säästää.

Näin kesän jälkeen edessä on jälleen kiehtova kirjasyksy messuineen, uutuuksineen ja ilmiöineen. Helsingin kirjamessujen teemamaa on Unkari, joten ajatukseni on tutustua ainakin yhteen unkarilaiseen kirjailijaan ennen messuja. Näillä näkymin pääsen mukaan messuhulinaan sekä messukävijän että kirjamyyjän roolissa – molempia odotan hymyssä suin.

Syksyn uutuuksista odotan eniten Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -kirjaa ja Riikka Pulkkisen Vierasta. Näistä ensimmäistä olenkin jo hyvää vauhtia lukemassa, joten bloggauskin on lähiaikoina tulossa. Kirja julkistettiin näyttävästi Tallinnassa kuluneella viikolla: juhlissa mukana olleen Hannan raportin tapahtumista voi lukaista täältä. Fifty Shades of Grey -trilogia taas taitaa olla sellainen kirjailmiö, johon en halua sen enempää puuttua. Mistä kirjassa on kyse, selviää esimerkiksi anni.M:n ja peikkoneidon arvioista.

Antoisaa syksyä kirjojen parissa siis kaikille lukijoilleni!

6 kommenttia:

  1. Ihana exlibris - onnea valmistumisen johdosta!

    VastaaPoista
  2. Minäkin tykästyin maratonin tunnelmaan ja aion toteuttaa sen uudelleen nimenomaan teemalukemisena. Syksyllä uppoudunkin päiväksi lastenkirjallisuuden maailmaan ja selvitän mistä on tehty mm. Ella-sarja, Risto Räppääjät ja monet muut. Odotan koitosta jo innokkaasti!:)

    Ja huomasin tosiaan saman kuin sinä, maratonin aikana lukemistani kirjoista jäi itse asiassa vahvempi mielikuva kuin monesta muusta tänä vuonna lukemastani kirjasta, vaikka luulin, että käy nimenomaan toiste päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että olet toteuttamassa teemamaratonin! Tulen seuraamaan sitä mielenkiinnolla :) En vielä tiedä, milloin löytäisin omalle seuraavalle maratonilleni sopivan ajankohdan.

      Poista
  3. Tuossa poistomyyntikirjakuvassa on Oatesin novellikokoelma. Muistan, että pidin siitä. Kirjastossa se ei vain kulkenut lainassa, sillä kirjan ulkoasu ei ollut erityisen onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, ei siis tullut tehtyä ihan hutiostoja! Tuo kuusikko jäi mökin kirjahyllyyn, ja nyt näyttää siltä, että ne saavat odotella lukijaansa ensi kevääseen saakka. Eipä noissa Steinbeckin ja Salaman kansissakaan ole kovin paljoa kehumista...

      Poista