1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.
2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa. Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...) Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin.
3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua). Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.
4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen.
Valitsin luettavat kirjat netlibriksen sivuilta Sinuhen kirjatarjottimilta.
Kuva: netlibris.net |
Yritän siis lukea seuraavat kymmenen kirjaa kuluvan lukuvuoden aikana:
Håkan Nesser: Kim
Novak ei uinut Genesaretin järvessä
Frank McCourt: Seitsemännen
portaan enkeli
George Orwell: Eläinten
vallankumous
Leena Krohn: Tainaron
Henning Mankell: Tulen
salaisuus
Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
Alexis Kouros: Gondwanan
lapset
Italo Calvino: Paroni
puussa
István Örkény: Minuuttinovelleja
Risto Rasa: Tuhat
purjetta
Jos jokin näistä tökkii pahasti tai en saa kirjaa käsiini kirjastosta, niin saatan vaihtaa sen toiseen samalta tarjottimelta löytyvään teokseen. Yritän kuitenkin pitäytyä näissä. Luultavasti teen näistä vain tavalliset bloggaukset. Ilmoitan luokka-asteen sitten myöhemmin, jos intoudun tekemään varsinaisia diplomitehtäviä.
Tätä ennen olen osallistunut kahteen haasteeseen. Morren maailman Kuusi kovaa kotimaista -haaste jatkuu vielä itsenäisyyspäivään saakka.
Tilanteeni on yhtä vaille valmis eli tuo haaste hoitunee mallikkaasti. Hieman
vaisummalta sen sijaan näyttää Ikkunat auki Eurooppaan -listani… Ehkäpä vielä
nappaan haasteeseen muutaman kirjan ennen vuodenvaihdetta, mutta missään
nimessä en hätyyttele eniten lukeneiden kärkisijoja. Onneksi arvontaan pääsee mukaan pienelläkin panoksella!
Kahta haastetta kokeilleena voisin summata, että valmiiksi
listatut kirjat tulevat helpommin luetuiksi. Senpä vuoksi uskaltaudun tähänkin
mukaan.
Yksi syy lähteä haasteeseen on ehdottomasti sen herättämät
positiiviset muistot. Yläkoulussa kuuluin Sinuhe-kirjapiiriin, jossa luimme eri
tarjottimilta kirjoja ja pidimme niistä lukupäiväkirjaa. Ryhmä kokoontui
varsinaisen kouluajan jälkeen, eikä siihen liittynyt diplomia tai
verkkotyöskentelyä. Noilta ajoilta taitaa olla peruja rakkauteni kirjalistoihin!
Yläkoululaisena luin myös Waltarin Sinuhe,
egyptiläisen yhtenä kesänä, ja se on ollut yksi merkittävimpiä lukukokemuksiani
koskaan. Muistot ovat sikäli kultaantuneet, etten enää muista, luinko Sinuhen
samannimisen kerhon vuoksi vai meninkö kerhoon, koska olin lukenut sen. Väliäkö tällä, sillä lukeminen on pääasia!
Houkutteleva kirjalista! Olen lukenut listaltasi kirjat Eläinten vallankumous ja Purppuranpunainen hibiskus. Molemmat todella erinomaisia lukukokemuksia.
VastaaPoistaMinua houkuttaisi lukea listaltasi etenkin Paroni puussa, jota kaikki tuntuvat hehkuttavan.
Minulle haasteet ovat olleet vähän kinkkinen juttu. En saa niitä koskaan suoritettua.. Tähän Lukudiplomi-haasteeseen kuitenkin innostuin mukaan, tosin lastenkirjoilla. :)
Haasteissa on parasta innostuminen ja erilaiset listat, loppuun asti jaksaminen on jo hieman, hmm, haastavampaa! Tämä olisikin ollut hyvä tilaisuus perehtyä lastenkirjallisuuteen, tulenkin seurailemaan mielenkiinnolla projektiasi :)
PoistaKas, sinulla on jo jotain kokemusta vastaavasta :)
VastaaPoistaEläinten vallankumous, Tainaron ja Paroni puussa ovat kaikki mainioita, Minuuttinovelleistakin muistelen pitäneeni vaikken itse novelleista yhtään mitään muista.
Odotankin jo innolla näiden lukemista! Heh, tuo on joskus aika outoa, kun muistaa pitäneensä tai inhonneensa jotakin kirjaa, mutta siihen se sitten jääkin. Ja sitten on niitä muistihirviöitä, jotka muistavat kaiken lukemansa :)
PoistaHauskaa, että sinäkin innostuit tästä! Itse olen ihan pähkinöinä :D Ja teen myös Sinuhen 7. luokan malliin tehtävineen. Tai siis yritän. ;)
VastaaPoistaTykkään tosi paljon haasteista, vaikka alun alkaen ajattelin, etten halua sellaisiin osallistua. Mukanaan ovat vieneet. On kiva lukea teemoittain ja listoittain, se jotenkin palkitsee. Ei varmaan sovi kaikille, mutta minulle tuntuu passaavan.
Siispä lukuiloa! :)
Kiitos :) Onneksi tämän haasteen suorittamiseen on roimasti aikaa, on nimittäin tuo kirjastosta kotiin raahattujen kirjojen pino ennen näitäkin aikamoinen... Listailu ja teemoittain lukeminen ovat minustakin hauskaa puuhaa, mutta myös yksi keino saada jotakin tolkkua valtavaan kirjamäärään.
PoistaTsemppiä haasteeseen :)
Haluaisin itse lukea tuon Eläinten vallankumouksen! Kim Novak ei uinut Gennesaretin järvessä -kirjan taas olen lukenut joskus kuusi-seitsemän vuotta sitten ruotsiksi, mutta en muista siitä paljoakaan... pitäisi lukea joskus uudestaan.
VastaaPoistaOsallistun itsekin haasteeseen, mutta samoja kirjoja ei taida olla tällä kertaa.
Eläinten vallankumous ja Orwell muutenkin ovat olleet jo aikoja pitäisi lukea -listoillani, mutta eipä ole tullut luettua. Tänään lainasin Eläinten vallankumouksen kirjastosta ja hämmästyin suuresti: se onkin "vain" 126-sivuinen lerpake! Olin jostakin syystä ajatellut sen olevan tiiliskivi, joten haaste tuntuu heti huimasti helpommalta :)
Poista