Sivut

perjantai 4. tammikuuta 2013

Haaste: Teemamaana Saksa


Nannan kirjakimara täyttää tänään vuoden. Näin juhlapäivän kunniaksi julkaisen ensimmäisen haasteeni:


Teemamaana Saksa -haasteen tarkoitus on herättää kiinnostusta saksalaisen kielialueen kirjallisuuteen. Haasteen idea lähti yksinkertaisesti siitä, että Saksa on Helsingin Kirjamessujen 2013 teemamaa. Tuolloin messuille saapuu monia saksalaisia kirjailijoita, ja teemamaa on tyypillisesti vahvasti näkyvillä messuilla. Nyt onkin hyvä syy ja ajankohta sukeltaa tämän keskeisen eurooppalaisen kielialueen kirjallisuuteen, joka usein jää englantilaisen ja ranskalaisen kirjallisuuden jalkoihin.

Haasteessa kerätään leikkimielisesti raitoja Saksan lippuun. Haasteeseen voi osallistua minimissään kahdella luetulla ja blogatulla kirjalla: tällainen suoritus tuottaa ensimmäisen väriraidan. Toinen raita tulee seuraavista kahdesta, ja täyden lipun saa kuudella kirjalla. Haasteen päätyttyä arvon yllätyspalkinnon: jokaisesta raidasta saa loppuarvontaan yhden arvan lisää.

  • Musta raita: kaksi kirjaa (yksi arpalipuke).
  • Punainen raita: seuraavat kaksi kirjaa (yht. kaksi arpaa).
  • Kullankeltainen raita: seuraavat kaksi kirjaa (yht. kolme arpaa).

Haasteeseen voi osallistua millä vain romaanilla, runokokoelmalla, sarjakuvateoksella tai näytelmällä, joka on alun perin kirjoitettu saksaksi, jonka kirjoittaja on kotoisin Saksasta, Itävallasta tai Sveitsistä tai jonka tapahtumat sijoittuvat kiinteästi saksankieliseen Eurooppaan. Tärkeintä on, että jokin linkki saksankieliseen Eurooppaan löytyy. Jokainen päättäköön itse, sopiiko kirja haasteeseen. Myös Itävallan ja Sveitsin saksankielinen kirjallisuus hyväksytään haastelukemistoon, sillä saksankielistä Eurooppaa ei kirjallisuudesta puhuttaessa liene mielekästä jaotella valtioiden rajojen mukaan. Kirjat voi lukea millä hyvänsä kielellä.

Aikaa haasteen suorittamiseen on Helsingin kirjamessuihin 2013 saakka. Messut ajoittuvat tänä vuonna lokakuun lopulla ajankohtaan 24.10.–27.10., joten haastekirjoista voi kirjoittaa omaan blogiinsa aina 23.10.2013 saakka. 

Päällekkäisyydet muiden haasteiden kanssa ovat sallittuja. Mukaan lasketaan vain tämän haastejulistuksen jälkeen luetut ja blogatut kirjat.

Jos haluat osallistua haasteeseen, tässä ohjeet kiteytettyinä. Helppoa kuin eins, zwei, drei!
  1. Ilmoita osallistumisestasi tämän tekstin kommenttilaatikossa. Tässä vaiheessa sinun ei tarvitse tietää, kuinka monta raitaa lippuusi haluat. Ilmoittautumiselle ei ole takarajaa.
  2. Lue sinulle sopiva määrä haasteeseen soveltuvia kirjoja ja kirjoita niistä blogiisi 23.10.2013 mennessä.
  3. Kuittaa haasteen suoritus viimeistään 23.10.2013 eli ilmoita tämän tekstin kommenttilaatikossa, kuinka monta kirjaa olet lukenut, jotta tiedän, ketkä ovat saaneet haasteen valmiiksi. Arvonta ajoittuu kirjamessuviikonlopulle, ja kirjoitan siitä blogissani.
Tähän alle olen ryhmitellyt ja listannut joitakin esimerkkikirjailijoita ja heiltä esimerkkikirjoja. Jaottelut ovat omiani, eivätkä listat ole mitenkään kattavia. Mukana on esimerkkejä klassikoista, nobelisteista ja nykykirjallisuudesta. Voit hakea listoista inspiraatiota, mutta se ei ole pakollista.


1700–1800-lukujen kirjallisuutta
·         Johann Wolfgang von Goethe, 1710–1782 (Nuoren Wertherin kärsimykset, Faust, Noidan oppipoika)
·         Friedrich Schiller, 1759–1805 (Rosvot, Wilhelm Tell)
·         Heinrich Zschokke, 1771–1848 (Kultala)
·         Heinrich Heine, 1797–1856 (Laulujen kirja. Saksanmaa: Talvinen tarina, Herra von Schnabelewopskin muistelmat, Firenzen öitä, Romantiikan koulu)


1900-luku
·         Alfred Döblin, 1870–1957 (Berlin Alexanderplatz)
·         Franz Kafka, 1883–1924 (Oikeusjuttu, Linna, Amerikka)
·         Bertolt Brecht, 1898–1956 (Kolmen pennin ooppera, Setšuanin hyvä ihminen, Kerjäläisromaani)
·         Max Frisch, 1911– 1991 (Siniparta)
·         Friedrich Dürrenmatt, 1921–1990 (Oikeus, Tuomari ja hänen pyövelinsä)
·         Christa Wolf, 1929–2011 (Jaettu taivas, Erään naisen elämä, Kassandra, Häiriötapaus: Erään päivän uutisia, Kesänäytös, Medeia)
·         W. G. Sebald, 1944–2001 (Austerlitz, Vieraalla maalla: neljä kertomusta, Saturnuksen renkaat, Huimaus)


Saksaksi kirjoittaneita ja yhä kirjoittavia nobelisteja
·         Thomas Mann, 1875–1955 (Buddenbrookit, Kuolema Venetsiassa, Taikavuori)
·         Hermann Hesse, 1877–1962 (Gertrud, Siddharta, Arosusi, Narkissos ja Kultasuu, Lasihelmipeli)
·         Nelly Sachs, 1891–1970 (Israelin kärsimys)
·         Heinrich Böll, 1917–1985 (Ei sanonut sanaakaan, Nainen ryhmäkuvassa, Katharina Blumin menetetty maine)
·         Günter Grass, 1927– (Danzig-trilogia eli Peltirumpu, Kissa ja hiiri, Koiranvuosia)
·         Herta Müller, 1953– (Ihminen on iso fasaani, Sydäneläin, Hengityskeinu, Tänään en halunnut tavata itseäni)


Nykykirjailijoita
·         Martin Walser, 1927– (Tyrsky, Pakeneva hevonen, rakkauden tuolla puolen)
·         Peter Bichsel, 1935– (Lastentarinoita)
·         Bernhard Schlink, 1944– (Lukija, Viikonloppu)
·         Elfriede Jelinek, 1946– (Halu, Pianonsoittaja)
·         Ralf Rothmann, 1953– (Nuorta valoa)
·         Andrea Maria Schenkel, 1962– (Hiljainen kylä, Tapaus Kalteis)
·         Ingo Schulze, 1962– (Adam ja Evelyn)
·         Kathrin Gerlof, 1962– (Vaikeneminen)
·         Stefan Moster, 1964– (Nelikätisen soiton mahdollisuus)
·         Jenny Erpenbeck, 1967– (Vanhan lapsen tarina, Kodin ikävä)
·         Daniel Kehlmann, 1975– (Maine, Maailman mittaajat)
·         Helene Hegemann, 1992– (Aksolotli: yliajo)

Haasteen myötä voit siis intoutua tutustumaan esimerkiksi saksalaisiin nobelisteihin, tehdä tuttavuutta Goethen kanssa tai löytää uuden suosikkikirjailijan nykykirjailijoiden joukosta. Mahdollisuuksia on monia! Jo kahdella kirjalla pääset mukaan haasteeseen!

Jetzt geht’s los!

Haasteen kuvaa saa käyttää vapaasti.

48 kommenttia:

  1. Voih, tämäkin on hieno haaste! Sehr interessant! En uskalla ilmoittautua mukaan aivan virallisesti, koska vuoden 2013 lukuteemanani on leppoisa lukeminen, mutta palaan tänne jos innostun tarttumaan vuoden aikana saksalaisiin kirjoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilmoittautua voi milloin vain, eli tervetuloa palaamaan asiaan myöhemmin, jos aihetta on :)

      Poista
  2. Kyllä (melkein) vuoden aikana pitäisi ainakin kaksi saksankielistä kirjaa lukea, eli kaipa tähän voi ilmoittautua :)

    VastaaPoista
  3. Luen mielelläni saksalaista kirjallisuutta ja muuten kesällä muutamaksi kuukaudeksi Berliiniin, joten lähden haasteeseen mukaan. Yritän napata koko lipun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kesä Berliinissa, mikä unelma! Tämä haastehan sopii tulevaan kesääsi siis mitä parhaiten. Berliini on lempikaupunkini, voisin matkustaa sinne kuinka usein vain.

      Poista
  4. Hauskasti ideoitu haaste, lähden mukaan! Luen ainakin Nelikätisen soiton mahdottomuuden ja Maailmanmittaajat, eli tavoittelen yhtä raitaa - jos ehdin lukea enemmän, se on sitten plussaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, että lähdet! Kahdella on hyvä aloittaa ;)

      Poista
  5. Hauska idea :) Kuten Lurulla myös minulla on lukusuunnitelmana leppoisa lukeminen, joten en kuitenkaan heti lupaudu mukaan... Katsotaan jos sopivia kirjaehdokkaita tulisi vastaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sattumalta tulee luettua saksalaisia kirjoja, niin sittenhän voi ihan huomaamatta ilmoittautua mukaan :) Leppoisa lukeminen kuulostaa kovin houkuttelevalta sekin, mutta vielä lähdin haastevetoisesti tähän vuoteen. Katsotaan, miten sitten seuraavaan...

      Poista
  6. Onnittelut vuoden täyttymisestä! :) Kiitos haasteesta, ilmottaudun mukaan! :)

    VastaaPoista
  7. Onnea blogisynttäreistä! Ajattelin tänä vuonna ryhdistäytyä ja lukea enemmän muualta kuin englanninkielisistä maista, joten tämä haaste sopii siihen mainiosti. Kaksi kirjaa ainakin onnistuisi (Thomas Mannia odottelee hyllyssä), mutta saa nähdä pääsenkö vieläkin pidemmälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä haaste antaa tosiaan hyvän syyn vähän laajentaa omaa lukureviiriään.

      Poista
  8. Ach so! Eiköhän ole mukana vähintään yhden raidan verran! Yksi todella hyvä nykykirjailija Saksasta on Eugen Ruge (Vähenevän valon aikaan), Sveitsistä taas Alain Claude Sulzer (Väärään aikaan). Katsotaan mitä itse löydän tämän vuoden puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Super! Kirjavinkkejä otetaan ilolla vastaan :)

      Poista
    2. Kuusi kirjaa tuli luettua. Haastekoontini löytyy täältä: http://suketus.blogspot.fi/2013/10/teemamaana-saksa-haaste-valmis-ja-enaa.html

      Poista
    3. Käväisin blogissasi katsomassa haastekoontiasi. Moni kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hauskaa, että tuo Irvingkin sopii niin hyvin tähän haasteeseen!

      Poista
  9. Kiehtovaa! Varovaisesti mukana: päätin, etten osallistu haasteisiin tänä vuonna, mutta saksalaisia tai saksankielisiä kirjoja tullee luettua. Vuonna 2012 luin huomaamattani viisi ja jos tänä vuonna tulisi luettua vaikka sama määrä... Saa nähdä!

    VastaaPoista
  10. Tämä haaste olisi sopinut minulle viime vuonna: 8 kirjaa. Mutta enköhän tule lukeneeksi ainakin kaksi kirjaa saksankieliseltä alueelta, joten ilmoittaudun mukaan.

    VastaaPoista
  11. Mä olen mukana! Kolme raitaa on tavoitteena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Yritän itsekin saada täyden lipun kasaan.

      Poista
  12. Thomas Mannin Joosef-tetralogia on ajatuksissa lukea jossain vaiheessa ,täytyisi vain vielä saada kirjahyllyyn se neljäs, puuttuva osa. Täytyy pistää tämäkin haaste korvan taakse, jos löytyisi sopivaa kirjallisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan, jo kahdella kirjalla pääsee arvontaan!

      Poista
  13. Liityn kyllä tähän, saksalaisia kirjailijoita luen varmaan joka tapauksessa joitain, ja tämän innostamana voisin yrittää lukea erityisen paljon heitä ja saada luettua joitain sellaisia kirjoja joita olen pitkään aikonut. Haluaisin itse lukea ainakin hyllyssäni odottavia E.T.A. Hoffmannin kirjoja ja Friedrich von Schillerin näytelmiä (molemmat menevät 1700-1800-luvun alle, Hoffmann on tunnettu varsinkin kauhuromanttisista/varhaista fantasiaa edustavista kertomuksistaan ja on yksi suuria kirjallisia rakkauksiani, Schiller taas on teatteriklassikko romantiikan ajalta). Thomas Mannia olisi myös kiva lukea, ja kevyemmältä puolelta on taas Kerstin Gierin nuortenfantasiasarja jonka aloitusosasta Rubiininpuna bloggasin juuri. Se tosin sijoittuu Englantiin enkä ole varma kuinka paljon saksalaisuus siinä oikeastaan näkyy, mutta onpa kumminkin saksalainen. :-) Voisin myös yrittää löytää jotain jota en ole tähän asti ajatellutkaan, vaikka noista sinun vinkeistäsi. Eli taidan tavoitella koko lippua. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua, että lähdet mukaan! Nyt kun olen alkanut tämän haasteen innoittamana tutkailla kiinnostavaa saksalaista luettavaa, niin olen törmännyt jo liutaan kiinnostavia kirjoja! Kirjastosta kotiin raahattujen pino vain kasvaa, vielä kun ehtisi lukeakin kaikki :)

      Poista
  14. Luen sen verran hitaasti, etten usein kovin moneen haasteeseen uskaltaudu mukaan, mutta tähän tohdin tarttua! :) Olen siis mukana. Tosi kiva haaste!

    VastaaPoista
  15. Hei vau, minäpä lähden tähän mukaan myös! :)

    VastaaPoista
  16. Ensimmäinen raita koossa: Marie Louise Fischerin Itsepäinen Isabella ja Sabine Kueglerin Viidakkolapsi luettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut ensimmäisestä raidasta! Kävin lukemassa juttusi Kueglerin Viidakkolapsesta, se pääse oitis kiinnostavien kirjojen listalleni. Tekisi muutenkin mieli lukea enemmän elämäkerrallisia kirjoja, mutta saan harvoin aikaiseksi.

      Poista
  17. Täydet kolme raitaa suoritettu! Olis tehnyt mieli lukea enempikin, niin täytyy siis muistaa lukea piakkoin ne muutamat lukulistalle jääneet saksalaiset. http://kirjavakukko.blogspot.fi/2013/04/teemamaana-saksa-haasteen-kooste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ensimmäinen haasteen suorittanut, onnea!! Sinulla on siis täydet kolme arpaa lokakuun loppuarvonnassa.

      Poista
  18. Hei, olipa hauskaa, että törmäsin tähän blogiin. Otan haasteen vastaan, vaikka vuosi on jo pitkällä, eikä niihin kirjamessuihin niin kovin paljon aikaakaan enää ole. Mutta yhden kirjan olen jo lukenut, siis saman auf deutsch ja suomeksi. Ihan tarkoituksella ensin suomeksi, sitten lainasin alkuteoksen ja luin sen ja vähän myös mietin käännöstä, kun juuri ne asiat kiinnostavat. Miten tässä toimitaan, ilmoitetaan tänne kun on lukenut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että osallistut, vielä ehtii hyvin mukaan! Hieman on tämä vastaaminen kestänyt, pahoitteluni siitä.

      Haaste toimii niin, että ensin ilmoittaudutaan mukaan, minkä olet nyt siis jo tehnyt. Seuraavaksi luet sinulle sopivan määrän haasteeseen soveltuvia kirjoja ja kirjoitat niistä blogiisi 23.10.2013 mennessä. Tuohon samaan päivään mennessä tulisi myös kuitata haaste suoritetuksi tässä samaisessa kommenttilaatikossa. Tarkempia ohjeita on yllä olevassa postauksessa.

      Tervetuloa mukaan!

      Poista
  19. Vieläkö ehtii osallistua haasteeseen? Yksi kirja on jo listalla, luettuna sekä saksaksi että suomeksi. Der Fall Collini von Ferdinand von Schirach.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, ensimmäinen kirja luettu :) Nyt kun vielä luet toisen kirjan ennen määräaikaa ja kirjoitat molemmista blogiisi, niin pääset mukaan arvontaan.

      Poista
  20. Sain haasteen suoritetuksi! Luin kahdeksan tähän haasteeseen sopivaa kirjaa. Yhteenveto löytyy Tarukirja-blogistani, tarkemmin sanottuna täältä.

    VastaaPoista
  21. Neljä kirjaa luettu, viimeisellä viikolla en taida ehtiä vielä kahta lisää...

    http://hdcanis.blogspot.fi/2013/10/saksa-haasteen-summaus.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa, olet arvonnassa mukana kahdella arpalipukkeella!

      Poista
  22. No niin, lippu tuli koottua näillä kirjoilla.
    http://sheferijm.vuodatus.net/lue/2013/10/saksalaista-kirjallisuutta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet mukana arvonnassa kolmella lipukkeella! Mainio suoritus!

      Poista
  23. Kovan loppukirin myötä sain luettua yhden raidan verran saksalaisia/Saksaan sijoittuvia kirjoja:

    http://sininenlinna.blogspot.fi/search/label/Teemamaana%20Saksa

    Kiitos mukavasta haasteesta, jonka ansiosta sain luettua pitkään tbr-listallani roikkuneen Kesä Baden-Badenissa -romaanin. Stefan Mosterin uutuusromaanin olisin lukenut piakkoin joka tapauksessa ja se olikin todella hyvä, suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kiritys, Maria! Olet mukana arvonnassa. Täytyykin tutustua Mosterin uutuuteen!

      Poista