keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Nannan III lukumaraton: Blogistanian kesälukumaraton

Aloitan kesäisen lukumaratonini kello 15, ja urakka kestää seuraavat 24 tuntia. Tarkoitus on lukea vuorokaudessa niin paljon kuin ehdin ja jaksan. Raportoin maratonini etenemisestä tänne blogiin ja blogin Facebook-sivuille.

Olen kokeillut lukumaratonia kolme kertaa aiemmin: kaksi kertaa olen lukenut kokonaisen vuorokauden (I & II), kerran maratoonasin 12 tuntia. Aiemmat maratonit olen ajoittanut vapaapäiville oman mieleni mukaan, mutta tällä kertaa ajankohta oli sovittu tarkkaan etukäteen. Kyseessä on nimittäin kimppalukumaraton, jolle osallistuu yli 30 kirjabloggajaa saman vuorokauden aikana. (Kaikki osallistujat on listattu täällä.)


Yhteismaratonin löyhät säännöt ovat seuraavanlaiset:

1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin.

2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Esim: aloitus 24.7. klo 18.00 -> lopetus 25.7. klo 18.00.) Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. 

3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa. 

4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa! 

5. Lukumaratonista saa mielellään kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja varsinkin maratonin kuluessa. 

6. Lukumaratonin hastagina somessa on #lukumaraton.

Päätin pyhittää tämän maratonin saksalaiselle kirjallisuudelle. Emännöin Teemamaana Saksa -haastetta,  jonka tarkoitus on kannustaa tutustumaan saksalaiseen kirjallisuuteen. Haaste sai innoituksensa siitä, että Saksa on tämän vuoden Helsingin Kirjamessujen teemamaa. Haaste on edennyt minulla hieman hitaasti tähän mennessä, joten pieni lukupyrähdys on paikallaan!

Mutta nyt maratonkirjapinon kimppuun!  Pino on korkea, joten valinnanvaraa on. 

Pinosta löytyy romaaaneja, pienoisromaaneja, novellikokoelmia ja elämäkerta.

* * *

Peter Handke: Riisuttu epäonni (1972). Lurra Editions.
Alkuteos: Wunschloses Unglück. Suom. Arja Rinnekangas (2003).
Luettuja sivuja yhteensä: 119.
Aikaa kulunut yhteensä:  2 h  15 min.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.


Handken teoksia kasaantui maratonpinoon useita, ja aloitin vanhimmasta päästä. Alkuteos on ilmestynyt saksaksi jo 1972, mutta se on suomennettu vasta kymmenen vuotta sitten. Päätin tutustua Handkeen, koska hän on tulossa Helsingin Kirjamessuille syksyllä.

Riisuttu epäonni on pienoisromaani, jossa Handke käy läpi itsemurhan tehneen äitinsä elämää. Köyhyyttä, kurjuutta ja puutetta. Äidin vaiheita kuvataan realistisesti ja kaunistelematta. Vaiheikas elämä oli pitkään pyrkimistä johonkin, kunnes ajatusmaailma kääntyi siihen, että mitä kaikkea olisikaan voinut olla. Lopulta kaikki päättyi romahdukseen ja kuolemaan.

Lyhyydestään huolimatta tätä ei voi sanoa nopealukuiseksi, sillä lauserakenteet olivat usein sekavia. Välillä vaikka kuinka tankkasin ja tankkasin, niin en vain käsittänyt. Johtuuko sitten Handkesta vai suomennoksesta, en tiedä. Kirjasta olisi voinut poimia lukuisia sitaatteja, ehkä palaan niiden etsintään paremmalla ajalla.

Nyt hieman evästä lautaselle, ja sitten seuraavan kirjan valintaan!


 * * *

Peter Handke: Vasenkätinen nainen (1976). Weilin + Göös.
Alkuteos: Die linkshändige Frau. Suom. Outi Nyytäjä (1981).
Luettuja sivuja yhteensä: 212.
Aikaa kulunut yhteensä: 4 h.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.



En antanut periksi Handkelle raskaan Riisutun epäonnen jälkeen, vaan tartuin uskaliaasti Vasenkätiseen naiseen. Kannatti!

Vasenkätinen nainen on ytimekäs kertomus avioerosta naisen näkökulmasta. Nainen haluaa eron, itsenäistyä ja pärjätä. Hän on päättänyt selviytyä, ja pitää päänsä muiden epäilyksiä uhmaten.

Toista kirjaa lukiessani keskityin paremmin kuin ensimmäisen kanssa. Lukeminen alkoi sujua paremmin ja tuntua rennommalta – ehkä aiempi Handke oli liian haastava maratonkirjaksi.

Nyt on aika siirtyä muiden kirjailijoiden teoksiin loppuillaksi, ehkäpä huomenna vielä jokunen lyhykäinen Handkelta.

* * *


Wolfgang Herrndorf: Ladaromaani (2010). Atena.
Alkuteos: Tschick. Suom. Heli Naski (2012).
Luettuja sivuja yhteensä: 483.
Aikaa kulunut yhteensä: 8 h 30 min.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.



Ladaromaani on hauska tarina 14-vuotiaasta berliiniläisestä pojasta, jolla on perusteinin murheet. Maik on koulutovereiden silmissä tylsä ja väritön, joten hän ei saa kutsuja kotibileisiin eivätkä tytöt juuri huomioi häntä. Kaukorakkaus ja omiin ongelmiinsa syventyneet vanhemmat jäytävät.

Maik päätyy koulun kesälomalla lähes absurdeja piirteitä saavalle autoseikkailulle koulun uuden pojan, Tschickin, kanssa. Vaaleansininen Lada kuljettaa poikia Saksan moottoriteillä ja maalaispitäjissä. Vauhtia ja vaaroja riittää.

Ladaromaanin huumori jaksoi naurattaa alusta loppuun saakka. Kieli on nuorten suuhun sopivaa, mutta ei teennäisellä tavalla.

Ilta on kääntymässä jo yöksi, mutta vielä riittää virtaa lukea. Nyt pieni happihyppely koiran kanssa, sitten vielä jotakin luettavaa ennen unitaukoa.

* * *

Wladimir Kaminer: Ryssändisko (2000). Sammakko.
Alkuteos: Russendisko. Suom. Vesa Suominen 2005.
Luettuja sivuja yhteensä: 640.
Aikaa kulunut yhteensä: 11 h 15 min.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.



Ryssändisko on tarinakokoelma, jossa kuvataan värikkäästi maahanmuuttajien arkea ja sopeutumista saksalaiseen yhteiskuntaan, erityisesti Berliiniin. Kaminerin tarinat kumpuavat hänen omista kokemuksistaan ja ystävien ja sukulaisten vaiheista. Kaminer muutti vuonna 1990 Berliiniin Venäjältä täysin ummikkona.

Kirjan takakannessa kuvaillaan Kamineria myötäeläväksi tarinankertojaksi, ja sitä hän todella on. Henkilökaarti on melkoinen, kun eri kansallisuudet, uskonnot, vakaumukset ja ammatit kohtaavat. Kahnauksia syntyy milloin naapurien, milloin virkavallan kanssa. 

Kaminerin Berliinissä mikään ei ole sitä, miltä aluksi näyttää. Turkkilaista ravintolaa pitävät bulgarialaiset, italialaista ravintolaa kreikkalaiset, eikä kreikkalaisessa ruokapaikassa tiskin takana ole kreikkalaisia…

Ja taas se iski: viiltävä Berliini-ikävä!

Huh, nyt on reilut 11 tuntia lukemista takana. Silmät alkavat väsyä sen verran, että on parempi pitää pienten yöunien mittainen tauko. Aamulla jatkuu!



* * *

Sabine Kuegler: Viidakkolapsi (2005). Helmi.
Alkuteos: Dschungelkind. Suom. Ilona Nykyri 2006.
Luettuja sivuja yhteensä: 970.
Aikaa kulunut yhteensä:  21 h 30 min.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.




Illalla aloittelin Viidakkolasta sängyssä, ja Kueglerin elämäkerta tuntui mielenkiintoiselta heti alusta alkaen. Jouduin kolmelta päättämään, että nyt nukun, jotta aamusta tulisi edes jotakin. Olen nimittäin mainio valvoja, mutta kehno herääjä. Kellot soivatkin mökissä jo seitsemältä, mutta vasta yhdeksän maissa oli voimia alkaa taas lukea.

Pienen viivytyksen jälkeen lukaisin Viidakkolapsen nopeasti. Kuegler kertoo lapsuudestaan Indonesian Länsi-Papuan saarella, viidakossa, jossa hän asui perheensä kanssa osana fayu-heimoa. Hänen vanhempansa olivat kielentutkijoita ja lähetyssaarnaajia ja tekivät työtä heimon parissa. Sabine ja hänen siskonsa ja veljensä suorittivat koulua kirjekurssilla, mutta elivät muuten kuin heimon lapset kiinteässä yhteydessä luontoon.

Länsimainen sivilisaatio on aarniometsässä asuville lapsille vieras ja kaukainen ja samalla kiinnostava. Kun Kuegler on teini-iässä, perhe asuu jonkin aikaa Saksassa ja Yhdysvalloissa, minkä jälkeen he taas palaavat viidakkoon. Viidakkoelämä näyttäytyy erilaisena paluun jälkeen. Aikuisuuden kynnyksellä sisarukset lähtevät viidakosta opiskelemaan: 17-vuotiaana Sabine lähtee Sveitsiin opiskelemaan, mikä on hänelle valtava kulttuurisokki. Lännessäkin on taisteltava selviytyäkseen, mutta toisin asein kuin viidakossa.

Tonnin raja lähestyy, ja vielä olisi pari tuntia aikaa lukea. Aurinko tuli esiin pilviharson takaa, joten taidan siirtyä loppuajaksi ulkosalle.

* * *

Peter Handke: Jukeboksista (1990). Lurra Editions.
Alkuteos: Versuch über die Jukebox. Suom. Markku Mannila (2005).
Luettuja sivuja yhteensä: 1090.
Aikaa kulunut yhteensä:  24 h.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.



Jukeboksista kertoo levyautomaatin ja elämän syvintä olemusta metsästävästä kirjailijasta. Eletään vuotta 1989, jolloin Euroopassa kuohuu. Mies matkustaa Espanjan vuoristoseudulla, suunnittelee jukebokseja käsittelevää esseetä ja muistelee samalla elämänsä levyautomaatteja.

Maalissa! Lukemista on nyt takana kokonainen vuorokausi, josta nukuin vajaat 6 tuntia. Aika kului todella ripeästi, ilman kelloa olisin varmaan lukea porskuttanut vielä jonkin kirjan :)

Lukumaratonista jäi jälleen positiivinen mieli. Väsymys oli ainoa urakkaa hankaloittava seikka. Muuten tankkaus onnistui ja puitteet olivat mitä otollisimmat.


Kiitos kaikille maratoniani täällä blogissa ja Facebookissa seuranneille! Ihanaa, kun oli kannustajia matkan varrella!

22 kommenttia:

  1. Tsemppiä maratoniin! Minä olen lukenut jo seitsemästä asti. :)

    VastaaPoista
  2. Handke kuulostaa mielenkiintoiselta. Löysin haasteesi aika vasta ja haluaisin messuille, joten taidan yrittää suorittaa sen vielä ennen lokakuuta.

    Tsemppiä maratoniin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! Ehdit mainiosti mukaan haasteeseen, jo parilla kirjalla voi osallistua :)

      Poista
  3. Tsemppiä maratoniin! Omani loppui juuri ja loppuillan aionkin viettää muuten kuin kirjojen parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja onnittelut maaliviivan ylityksestä ;)

      Poista
  4. Hauskaa maratonia! Itse olen myös hyvässä vireessä, mutta nyt menen nukkumaan, jotta aamulla jaksan jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla venähti yölukeminen sen verran pitkäksi, että aamuherätys oli melkoista tuskaa.

      Poista
  5. Vasenkätinen nainen on i-ha-na. Hyvää loppumatkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen iloinen, että vihdoin tutustuin Handkeen tarkemmin.

      Poista
  6. Mainio maraton!
    Minäkin pidin Ladaromaanista, vaikka alussa kieli (ja tarinakin) hiukan kauhistuttivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yllätyin, että pidin Ladaromaanista näin paljon. Monesti nuorten kieli ja ajatusmaailma saavat kirjallisina vaivaantumaan tai tuntuvat epäuskottavilta, mutta nyt ei sellaisesta ollut tietoakaan.

      Poista
  7. Teemalukemista, hienoa!
    Tuon ekan Handken olen lukenut, ja Ladaromaani ja Ryssändisko ovat saaneet kiinnostavia blogisavuja (ja minulla on pari Russendisko-levyä, hauskoja ovat).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemalukeminen toi kivan lisän maratoniin! Handke oli mainio uusi tuttavuus, vain Riisuttu epäonni oli turhan raskas maratonkirjaksi.

      Poista
  8. Hyva suoritus sinullakin takana! Ja hauskaa, etta yhdistit maratoniin viela teemalukemisenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lukeminen sujui ja oli hauskaa. Samalla edistyi Saksa-haastekin mukavasti :)

      Poista
  9. Riisuttu epäonni: vaikeaselkoisuudet voivat johtua käännöksistä, Lurra editionsin käännöksiä on moitittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, ehkäpä kaikki hankaluudet eivät siis johtuneetkaan lukijasta tällä kertaa! ;)

      Poista
  10. Onnea maaliin pääsystä ja hienosta suorituksesta :)

    Pidin kovasti Viidakkolapsesta, mutta jatko-osat olivat valitettavasti vaisumpia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näin kovin paljon jälkikäteen! Huomasin kauhukseni, että olin unohtanut vastata muutamiin vanhempiin kommentteihin...

      Mietin Viidakkolapsen luettuani, että mahtaako idea kantaa enää seuraavissa kirjoissa. Ehkä tämä yksi riittää Kuegler-annoksekseni.

      Poista
  11. Handken Vasenkätinen nainen on upea kirja. Handkea näkyy niin harvoin blogeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, en minäkään muista montaa blogiarviota Handken kirjoista lukeneeni! Tästä maratonista on nyt noin puolitoista vuotta, ja Handke jäi mieleeni kiehtovana ja hieman vaikeana kirjailijana.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...