Kuva: Suketuksen blogi. |
Kun reilu vuosi sitten päätin osallistua Suketuksen Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen, kuvittelin lukevani määräaikaan mennessa muutaman sotaan liittyvän kirjan, jos oikein tsemppaisin. Haaste päättyy tänään ja olen ihmeissäni, sillä haasteeseen sopivia kirjoja kertyi huimat 15!
I) Kaukaiset sodat (sodat ajalta ennen 1900-lukua)
II) Sisällissodat, kapinat ja vallankaappaukset
III) Maailmansodat (verinen 1900-luku)
IV) Moderni sota ja sodankäynti (II maailmansodan jälkeiset sodat, kylmä sota, vakoilu jne.)
V) Sodan liepeillä (sotakokemukset erityisesti kotirintamalla, taistelujen ulkopuolella sekä aika juuri ennen ja jälkeen sodan)
VI) Kuvitteelliset sodat (sodat, joita historiankirjoitus ei tunne, mutta mielikuvitus sitäkin vahvemmin)
VII) Sotakokemukset (elämäkerrat ja muistelmat)
VIII) Yleinen (sota)historia
Haaste avasi silmäni sille, miten paljon sota-aiheisia kirjoja sitä tuleekaan luettua ikään kuin huomaamatta. En aina lukiessani tiedostanut lukevani sotakirjaa, vaan monesti vasta jälkikäteen oivalsin luetun kirjan sopivan tähän haasteeseen.
Haaste myös muistuttaa kirjojen luokittelun vaikeudesta. Ja oikeastaan myös mielettömyydestä. Vaikka yksikään yllä mainituista kirjoista ei esimerkiksi kirjastossa sijoitu sotahyllyyn, niin melko keskeinen tekijä sota niissä silti on.
Luettujen kirjojen määrällä saavutettiin puolustusvoimien sotilasarvoja. Luin itseni puolivahingossa kenraaliksi!
Kiitos vielä Suketukselle mainiosta haasteesta!
Kiitos koosteesta ja ennen kaikkea osallistumisesta haasteeseen. Melkoisen mahtavaa, että kenraalin natsat tulivat kuin vahingossa. Sota on tosiaan keskeinen teema todella monessa kirjassa ja tarinassa – ja monella eri tapaa.
VastaaPoistaTätä haastetta tuki melkoisesti kirjallinen maailmanympärimatkani. Yritän lukea kirjoja, joiden kirjoittajat ovat kotoisin maailman eri maista. Monesti luettavaksi näyttää valikoituvan maan lähihistoriaa käsitteleviä kirjoja, ja valitettavan maan lähihistoriassa on sodittu. Oli avartavaa huomata "sotakirjallisuuden" laajuus: se ei tarkoita vain sotilaiden kokemusten tai taistelujen kuvaamista, vaan se voi olla paljon muutakin.
Poista