Millainen olikaan Kirjan vuosi 2015 Kirjakimarassa?
Vuosi 2015 on ollut Kirjan vuosi. Asetin vuodelle omassa mittakaavassani hurjan lukutavoitteen: pyrin lukemaan 100 kirjaa vuoden aikana. Aiempina vuosina en ole päässyt vastaavaan lukemaan, joten tavoitetta riitti. Lukemisen kanssa ei kuitenkaan tullut kiire. Joulukuulle jäi luettavaksi 11 kirjaa, mikä ei ole lukutahdillani mahdottomuus — varsinkin kun tiedossa oli pieni joululoma.
Bloggaamisen kanssa sen sijaan jouduin tsemppaamaan tosissani loppusuoralla. Marras-joulukuun vaihteessa olin Goodreadsin mukaan lukenut 89 kirjaa, mutta Kirjakimarassa olin esitellyt vasta 80 teosta. Tässä kohdin yritin pitää mielessä, että kyseessä oli lukuhaaste, ei blogihaaste. Tavoitteen täyttymiseksi riittäisi kirjojen lukeminen, ei niistä tarvitsisi ehtiä blogata. Halusin kuitenkin saada pöydän puhtaaksi uudeksi vuodeksi, joten ahkeroin joulukuussa postauksia.
Lopulta pääsin lukutavoitteeseeni eli luin vuonna 2015 yhteensä 100 kirjaa! Esittelin blogissa tavalla tai toisella näistä 98 ja lisäksi luin uudelleen aiemmin lukemani Chimamanda Ngozi Adichien kirjan Purppuranpunainen hibiskus ja Anna Ahmatovan runokokoelman Runoja, joista en kirjoittanut blogiin.
Sivuja vuoden 2015 kirjoissani oli yhteensä 25 487 ja äänikirjoja kuuntelin reilut 142 tuntia. Määrät ovat minulle suuria, sillä vertailun vuoksi viime vuonna luin 73 kirjaa, joissa oli 20 323 sivua ja äänikirjoja kuuntelin reilut 47 tuntia.
Vuoden 2015 sadasta kirjasta kirjastosta lainattuja oli 72, loput löytyivät omasta hyllystä. Aiempina vuosina en ole tätä laskenut, joten verrokkilukua ei ole. Vuonna 2014 luin tismalleen yhtä monta naisten kuin mieskirjailijan kirjoittamaa kirjaa, ja puhtaasti sattumalta. Tänä vuonna luin naiskirjailijoiden teoksia 49 ja mieskirjailijoiden 51 — melko tasan menivät jälleen!
Kun aloin pitää blogia vuoden 2012 alussa, luin enimmäkseen kotimaista kirjallisuutta. Vähitellen kotimaisen ja käännetyn kirjallisuuden määrä tasoittui niin, että luin molempia yhtä paljon. Hämmästyinkin aika lailla, kun äsken katselin viime vuoden lukemia: sadasta kirjasta 23 oli kotimaisten kirjailijoiden teoksia, 77 oli käännettyjä. Olen iloinen, että olen löytänyt maailmankirjallisuuden bloggaamisen ja työn myötä, mutta täytyy varoa, etteivät kotimaiset aivan jää jalkoihin.
Aloitin Lukemalla maailman ympäri -haasteeni vuoden 2014 alussa, ja viime vuonna kävin lukemalla 38 maassa. Tahti arvatenkin hidastui alkuhuuman jälkeen: tänä vuonna haastemaita kertyi 13. Nyt olen siis käynyt yhteensä 51 maassa!
Kuluneena vuonna olen alkanut käyttää Goodreadsia aktiivisesti. Tuo sadan kirjan vuositavoitekin on lähtöisin Goodreadsista. Palvelu laskee vuoden luetut kirjat ja kertoo, oletko aikataulussa. Goodreadsin avulla pysyn nykyään myös kärryillä omien kirjahyllyjeni kirjoista ja siitä, mitä olen lukenut.
Goodreads tekee automaattisesti vuoden luetuista kirjoista mielenkiintoisen koosteen. Tuon vuosikoosteen mukaan viime vuoden kirjoistani ohuin oli Pentti Saarikosken Hämärän tanssit (37 s.) ja paksuin A.S. Byattin Lasten kirja (970 s.). Keskimäärin lukemissani kirjoissa oli noin 300 sivua. Lukemistani kirjoista muiden palvelun käyttäjien keskuudessa suosituin oli Gillian Flynnin Kiltti tyttö (1 290 953 lukijaa) ja vähiten suosittu oli Natalia Dobrohotova-Maikovan ja Vladimir Pjatnitskin Harmsiaadi, jolla ei ollut muita lukijoita.
Kirjakimaraa voi jatkossakin seurata Facebookissa ja Twitterissä. Ensi vuonna olisi tarkoitus myös aktivoitua Instagramissa, josta blogini löytyy nimellä kirjakimara.
Nyt loppuvan vuoden parhaisiin kirjoihin palaan vielä tammikuussa, jolloin edessä on Blogistanian äänestys. Kirjabloggaajat julkaisevat listansa parhaimmista kirjoista tammikuun 13. päivä. Vielä on siis hetki aikaa pähkäillä kirjojen paremmuusjärjestystä!
Lopuksi kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille kuluneesta vuodesta! Onnellista uutta vuotta kaikille — tavataan kirjojen äärellä jälleen ensi vuonna!