sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Lukusuunnitelmia keväälle

Uutta vuotta on elelty muutama päivä, ja katse alkaa suuntautua kevääseen. Selailin kustantajien uutuusluetteloita flunssanpoikasen kanssa sohvan uumenissa ja löysin paljon mielenkiintoista luettavaa. Olokin piristyi kummasti, kun huomasin, miten mahtavia kirjoja keväälle onkaan tiedossa!

Varailin kiinnostavia uutuuksia kirjastosta ja päätin samalla listata niitä myös tänne blogiin. Houkuttelevia uutuuksia olen kirjannut kalentereihin ja muistivihkoihin jo vuosia, mutta blogiin nuo listat eivät ole aiemmin päätyneet.

Kokemuksesta tiedän, että palautan osan varatuista kirjoista bumerangina kirjastoon, sillä pelkkien esittelytekstien perusteella ei voi koskaan tietää, onko kirja minulle sopiva. Tässä kuitenkin monia mahdollisesti kiinnostavia uutuuksia:

Maailmanmatkaani edistäisivät


Pakistan: Shamsie, Kamila: Jumala joka kivessä(Gummerus / tammikuu)


Nuori englantilainen arkeologi Vivian haluaisi keskittyä uraansa, mutta ensimmäinen maailmansota sotkee suunnitelmia. Nainen lähtee matkalle Aasiaan ja kohtaa Qayyumin, joka on taistellut Britannian joukoissa käymättä koskaan kyseisessä maassa.

En ole lukenut Shamsien aiempia kirjoja, vaikka aikeita on ollut. Jonkin Shamsien haluaisin lukea alkaneena vuonna: saa nähdä, onko se Poltetut varjot, Kartanpiirtäjä vai tämä uutuus.


Azerbaidžan: Ailisli, Akram: Kiviset unet. (Into / huhtikuu)

Tarinassa kuvataan azerien ja armenialaisten vastakkaisasettelua 1980-luvun Azerbaidzanissa. Melko vierasta historiaa minulle. Kirjan esittelystä luin, että kyseisten tapahtumien muistelu nosti suuren kohun vuonna 2012 ja johti mm. kirjarovioihin. Hurjaa. Todella tervetullut suomennos myös maailmanmatkaani ajatellen! Azerbaidžanilaista kirjallisuutta kun ei suomeksi paljoa löydy.


Etelä-Korea: Kyong-Sook, Shin: Pidä huolta äidistä. (Into / huhtikuu)


Kirja on sukellus perhesuhteisiin ja kuvaus nykyajan Etelä-Koreasta. 

Olin jo lainannut tämän kirjastosta englanniksi, kun huomasin tiedon suomennoksesta Innon kevätkatalogissa. Matka helpottui taas hitusen verran!



Tanska: Høeg, Peter: Susanin vaikutus. (Tammi / toukokuu)

Høeg ihastutti Rajatapauksilla kohta pari vuotta sitten, ja siitä lähtien on ollut tarkoitus lukea häneltä lisää. Tanska on vielä käymättä, joten tässä tulisi kuitattua kaksi kärpästä yhdellä iskulla.


Jordania: Alameddine, Rabih: Hakawati, tarinankertoja. (Bazar / huhtikuu)


Jordanian Ammanissa syntynyt ja varttunut Alameddine on kirjoittanut oman versionsa Tuhannen ja yhden yön tarinoista.


Lempikirjailijoideni uutuuksia


Knausgård, Karl Ove: Taisteluni. Viides kirja. (Like / toukokuu)

Viidennessä osassa Knausgård syventyy kirjailijanuransa alkuvaiheisiin. Knasun Taistelun neljännen osan lukeminen on jämähtänyt loppusuoralle, mutta enköhän saa sen luettua ennen toukokuuta, jolloin tämä viides osa kustantajan mukaan ilmestyy.


Bowen, James: Bobin maailma: viisaan kissan ja katusoittajan myöhemmät seikkailut. (WSOY / maaliskuu)


Bobin ja Jamesin tarinan alku oli mielenkiintoinen ja koskettava, joten haluan jatkaa sen parissa. Valitsin Bobin viime vuoden symppikseksi vuosikoosteessani.


Kiinnostavia esikoisia


Mikkonen, Minna: Kivenkerääjät. (Minerva / tammikuu)

Kivenkerääjät vie lapsuuden muistoihin ja vaietun totuuden äärelle. 6-vuotiaan Veinin isosisko on kadonnut. Poika muistelee siskoaan ja kirjaa ajatuksiaan muistivihkoon. Lapsinäkökulma ja raskas aihe ennustavat ahdistavaa lukukokemusta, mutta odotan tätä siitä huolimatta.

Onkohan tässä yhtä vaikuttava esikoinen kuin esittelytekstistä mieleen juolahtaneet Marian Peuran On rakkautes ääretön tai Riikka Pelon Taivaakantajat?


Hooper, Emma: Etta ja Otto ja Russell ja James. (Gummerus / helmikuu)


82-vuotias Etta lähtee eräänä aamuna taittamaan tuhansien kilometrien matkaa meren rantaan, sillä meren näkeminen on yksi hänen vielä toteutumattomista haaveistaan. Kotiin jää odottamaan aviomies Otto. Menneisyys, nykyisyys, muistot ja haaveet sekoittuvat. 

Kanadalaissyntyisen Emma Hooperin esikoista kuvaillaan hassuksi ja haikeaksi romaaniksi, jonka henkilöhahmot eivät heti unohdu.


Kiinnostavia jännäreitä


Atkinson, Kate: Joka lapsia ja koiria rakastaa. (Schildts & Söderströms / huhtikuu)

Ensimmäinen Jackson Brodie -dekkari Ihan tavallisena päivänä osoittautui oivalliseksi riippumattokirjaksi viime kesänä. Huomasin juuri, että tämä keväällä ilmestyvä uutuus onkin jo sarjan neljäs osa! Sitä ennen lukulistalle kiilaavat siis Kaikkein vähäpätöisin asia ja Eikö vieläkään hyviä uutisia?.

Zander, Joakim: Uimari. (Tammi / helmikuu)

Zanderin esikoisen uhotaan nousevan uudeksi tähdeksi ruotsalaisella dekkaritaivaalla. Aiemmin olen seurannut naapurimaan dekkareita lähinnä tv-sovituksina, mutta kokeillaan.


Erra, Jyrki: Berliinin ajokoirat. (Otava / huhtikuu)

Haluan ulottaa dekkareihin tutustumiseni myös kotimaisiin jännäreihin. Erran teos kiinnostaa tapahtumapaikkansa vuoksi: suomalaismies tempautuu kylmän sodan vakoilukuvioihin 1980-luvun jaetussa Berliinissä.


Jo Nesbø: Verta lumella. (Johnny Kniga / huhtikuu)


Koska Nesbø.


Bonukset


Tuuri, Hanna: Ranta. (Otava / maaliskuu)

Hanna Tuurin isä Antti Tuuri on lempikirjailijoitani, ja tältä mutuhuttu-pohjalta haluan tutustua myös tyttären tuotantoon.


Šiškin, Mihail: Neidonhius. (WSOY / tammikuu)

Sveitsiin asettunut venäläiskirjailija Šiškin on työskennellyt pakolaiskeskuksen tulkkina, ja samoin keinoin ansaitsee leipänsä myös Neidonhiuksen päähenkilö. Kirjassa tulkki pakenee työssään kuulemiaan raskaita tarinoita kirjoittamiseen ja kuvitelmiin.

Šiškiniltä aiemmin suomennettu teos Sinun kirjeesi on aiheena Masalan kirjaston lukupiirissä alkuvuodesta. Tervetuloa kiinnostuneet!


Oman hyllyn kirja joka kuukaudelle


Oman kirjahyllyn kiinnostavimpia on kiva listata, mutta mitä todennäköisimmin kaikkia ei tule kuitenkaan luettua, kun kirjaston kirjat aina kiilaavat näiden ohi. Tässä kuitenkin oman hyllyn tämänhetkinen top 12 -lista, vaikka vain omaksi muistinvirkistykseksi:

  1. Paul Auster: Sattuman soittoa tai Mielen maisemissa
  2. Kate Atkinson: Museon kulisseissa tai Ihmiskrokettia
  3. Jonathan Franzen: Muutoksia tai Epämukavuusalue
  4. Matti Pulkkinen: Romaanihenkilön kuolema
  5. James Joyce: Dublinilaisia tai Taiteilijan omakuva nuoruusvuosilta
  6. Manuel Puig: Hämähäkkinaisen suudelma
  7. Kjell Westö: Kangastus 38 tai Missä kuljimme kerran
  8. Lionel Shriver: Syntymäpäivän jälkeen tai Poikani Kevin
  9. David Foster Wallace: Vastenmielisten tyyppien haastatteluja
  10. Marguerite Yourcenar: Hadrianuksen muistelmat
  11. Pirkko Saisio: Signaali
  12. Leo Tolstoi: Sota ja rauha

Entä sinä  oletko jo tutustunut kevään kirjatarjontaan? Mitkä kevään uutuuksista ovat kiinnittäneet huomiosi?


8 kommenttia:

  1. Valitsin uutuuksista aivan nuo samat, jotka sulla on maailmanmatkaa edistämässä =D

    Olen listannut kaikenlaista luettavaa keväälle, mm. uutuuskirjoja. Niistä jossain välissä blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, piipahdan jossakin välissä katselemaan listauksiasi :)

      Poista
  2. Hooperin kirja oli minullakin listoilla, muutoin valinnat osuivat aika eri kirjoihin. Tosin nyt näyttää, että olet löytänyt paljon kiinnostavaa. Mm. Hoegin uusinta voisin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuja on monia, mutta onneksi on valinnanvaraa! varmasti minultakin meni ohi moni mehukas uutuus, kun listoja silmäilin. Luotan siihen, että lukemisen arvoiset kirjat nousevat esiin blogeissa ;)

      Poista
  3. En ole vielä tutustunut kevään tarjontaan. Listaltasi pomppasi silmiin yksi kaikkien aikojen teoksia: Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuolema. Sen voisi lukea joskus uudestaan. On se niin ____________________ (täydennä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiutin Pulkkisen parilla eurolla kirppikseltä, kun muistelin lukeneeni / kuulleeni siitä hyvää. Kommenttisi jälkeen odotan sen lukemista entistä innokkaammin!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...