Alkuteos: Sophie.
Suomentaja: Helene Bützow (2015).
Kustantaja: Schildts & Söderströms.
Sivumäärä: 236.
Oma arvio: 4½/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.
Kansi: |
Kirjan päähenkilön esikuvana on todellinen historiallinen henkilö. Saksalaisen pastorin tytär Sophie von Behse syntyy 1828 Pietarissa. Sophien perhe viettää etuoikeutettua elämää Pietarin paraatipaikoilla. Pietarhovi on ihmeellinen ja lumoava. Sophien päivät hovineitina saavat loppua, kun erehdyksen seurauksena on edessä pakkoavioliitto. Sophien mies, hollantilainen kauppamies, vie nuorikkonsa länteen, Suomeen. Itäisellä Uudellamaalla Sophie joutuu asumaan keskelle metsää, saviseen ja kiviseen maahan.
Sophien elämänvaiheista muodostuu kehitystarina. Hovin houkutukset ja isän järjestämä avioliitto sekä hankalat ensimmäiset vuodet Suomessa kasvattavat Sophien luonnetta. Sophie ei jättäydy miehensä armoille tai lyhisty vastoinkäymisten alle, vaikka aviopuolisoiden kärhämät vievät aina käräjille saakka. Naiivista lapsivaimosta on tullut kova kuin graniittipaasi ja omapäinen kuin vanha itseriittoinen tamma. Hän pitää päänsä ja pistää vastaan.
Omalaatuisen teoksesta tekee sen kertoja. Jutusteleva, vihjaileva ja jopa ylimielinen kertoja varmasti ärsyttää joitakuita, mutta minuun tämä tyyli puri.
Kirja kertoo paitsi tarina yhdestä naisesta historian lehdillä, myös naisen aseman kehityksestä. Sophie on nykynaisten edelläkävijä ja tekee nykyaikaisia ratkaisuja. Hän pystyy lopulta vaikuttamaan elämänsä suuntaan, käymään miestään vastaan ja itsenäistymään. Ammatinharjoittaminen ja avioero eivät olleet nykypäivän tavoin naisille itsestäänselvyyksiä.
Minulla tämä Sophie parhaillaan kesken, ja olen tykännyt kertojasta todella paljon. Raikas tyyli, kuten osuvasti totesit! Eräs kirjasyksyni parhaista yllätyksistä, sanoisin. :)
VastaaPoistaOlen huomannut, että nämä erilaiset tai jollakin tapaa erikoiset kertojat vetoavat minuun. Esimerkiksi Kochin Naapuri jäi juuri kertojansa vuoksi hyvin mieleen.
PoistaLuin kesällä elämäkerran ja olin vaikeuksissa keksiessäni titteliä henkilölle. Vallasnainen, elämännaustiskelija, perijätär. Olin lukiessani hölmistynyt. Sophie ei ollut mitään noista. Sophiessa aisti elämän, jopa niin, että hän viitoitti sen meille muille helpommaksi.
VastaaPoistaSophien kehitys ja muutos olivat melkoisia, ei tosiaankaan olisi helppo kuvata häntä yhdellä tittelillä. Tosipohjaiset elämäkertaromaanit ovat kiehtovia!
PoistaIhmettelinkin, etten ole kuullut kirjailijasta. Alati taivaat -kirjan hän julkaisi eri sukunimellä.
VastaaPoistaAivan - hieman hämmentäviä nämä nimien muutokset :) Alati taivaat hän julkaisi nimellä Sundström.
PoistaMinä taas en tykännyt kertojan äänestä lainkaan. Etenkään siksi, että kertoja mielestäni aivan turhaan meni asioiden edelle, paljasti juonta ennen aikojaan.
VastaaPoistaSophien tarina sinänsä on todella kirjan väärtti ja kirja lukemisen arvoinen. Blogi tulossa parin päivän sisään.
Minä taas en tykännyt kertojan äänestä lainkaan. Etenkään siksi, että kertoja mielestäni aivan turhaan meni asioiden edelle, paljasti juonta ennen aikojaan.
VastaaPoistaSophien tarina sinänsä on todella kirjan väärtti ja kirja lukemisen arvoinen. Blogi tulossa parin päivän sisään.
Ymmärrän hyvin, että kertojaratkaisu ei miellytä kaikkia. Minuakin joskus tuollainen asioiden edelle meneminen ärsyttää, mutta ihme kyllä ei tällä kertaa.
PoistaEi sytyttänyt minuakaan, vaikka rakastan historian havinaa.
VastaaPoistaTämä kirja tuntuu todella jakavan mielipiteitä!
Poista