perjantai 27. tammikuuta 2017

Blogistanian parhaat kirjat 2016 -ehdokkaani



Jälleen on käsillä perinteisten Blogistania-palkintojen aika! Kirjabloggaajat äänestävät edellisen vuoden parhaat kirjat neljässä eri kategoriassa. Nyt äänestetään vuoden 2016 parasta kaunokirjaa, käännösromaania, tietokirjaa ja lasten- ja nuortenkirjaa. Jokaista kategoriaa emännöi yksi kirjablogi, joka laskee muiden antamat äänet ja julistaa voittajan.

Äänestykseen osallistuvat kirjabloggaajat julkaisevat antamansa äänet blogeissaan tänään perjantaina 27.1.2017 klo 10. Tulokset julkaistaan emäntäblogeissa lauantaina 28.1.2017 klo 10.

Äänestän edellisten vuosien tapaan parhaita kirjoja kolmessa eri kategoriassa eli olen päättänyt, mitkä viime vuonna ilmestyneistä kotimaisista ja ulkomaisista kaunokirjoista sekä tietokirjoista olivat mielestäni parhaat. Kuopuksesta en äänestä, sillä luen niin vähän lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Tässä alla ensin lyhyet esittelyt kustakin kategoriasta ja sitten omat ääneni. En tähän postaukseen enää kirjaa perusteluja pisteilleni, vaan ajatuksiani kirjoista voi käydä katsomassa kirjasta kirjoitetusta blogitekstistä. Kirjailijan ja kirjan nimi ovat linkki alkuperäiseen arviooni.


Blogistanian Finlandia



Tässä sarjassa nostetaan esiin bloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Kilpailu koskee vuonna 2016 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia ja runokokoelmia sekä sarjakuvia.

Äänestys järjestetään kuudetta kertaa. Aiemmin on palkittu Laura Lindstedtin Oneiron (Teos 2016) Anni Kytömäen Kultarinta (Gummerus 2014), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (Gummerus 2013), Aki Ollikaisen Nälkävuosi (Siltala 2012) ja Katja Ketun Kätilö (WSOY 2011). Kategoriaa emännöi tänä vuonna Lukutoukan kulttuuriblogi


1. sija eli 3 pistettä: Laura Gustafsson: Korpisoturi

2. sija eli 2 pistettä: Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

3. sija eli 1 piste: Katri Lipson: Detroit



* * *

Blogistanian Globalia



Blogistanian Globalia 2016 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia käännöskirjoja. Äänestys koskee vuonna 2016 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia.

Äänestys järjestetään kuudetta kertaa. Aiemmin on palkittu John Williamsin Stoner (2015 Bazar, suom. Ilkka Rekiaro) Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Schildts & Söderströms 2014, suom. Kaisa Kattelus), Haruki Murakamin 1Q84 (Tammi 2013, suom. Aleksi Milonoff), Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi (WSOY 2012, suom. Päivi Kivelä) ja Sarah Watersin Vieras kartanossa (Tammi 2011, suom. Helene Bützow). Globaliaa emännöi Yöpöydän kirjat -blogi.


1. sija eli 3 pistettä: Elena Ferrante: Loistava ystäväni

2. sija eli 2 pistettä: Sadie Jones: Kotiinpaluu

3. sija eli 1 piste: Miranda July: Avokämmen


* * *



Blogistanian Tieto



Blogistanian Tieto 2016 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia tietokirjoja. Äänestys koskee kotimaisia vuonna 2016 julkaistuja tietokirjoja sekä vuonna 2016 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä tietokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa tietokirjallisuuden lisäksi myös esseekirjallisuutta, elämäkertoja, asiaproosaa, pamfletteja ja erilaisia oppaita. Myös lasten tietokirjoista äänestetään tässä kategoriassa.

Äänestys järjestetään neljättä kertaa. Aiemmin on palkittu Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like 2015, suom. Petri Stenman) Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth (Otava 2014) sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (Tammi 2011). Blogistanian Tietoa emännöi Kirjakaapin kummitus -blogi.


1. sija eli 3 pistettä: Helen Macdonald: H niin kuin haukka

2. sija eli 2 pistettä: Peppe Öhman: Livet & patriarkatet



* * *

Huh, nyt olen seulonut viime vuonna lukemistani ja bloggaamistani kirjoista mielestäni parhaat! Nyt voi vain odotella ja jännittää tuloksia. Voittajat ovat siis selvillä huomenna lauantaina klo 10, ja ne voi käydä katsastamassa emäntäblogeista.

14 kommenttia:

  1. H niin kuin haukka pitäisi viimein lukea, uskon rakastuvani. Ihanaa että Livet och patriarkatet sai äänen, se on hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. H niin kuin haukka jätti vahvat muistijäljet, vieläkin muistan kirjan tunnelmat ja sen herättämät ajatukset, vaikka lukemisesta on yli puoli vuotta. Ja lisäksi Macdonald oli vaikuttava Helsinki Litissä <3

      Poista
  2. Kotiinpalaajat löytyy minunkin listaltani <3
    Ferranten olen lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olisi uskonut Kotiinpaluun korjaavan koko pottia! En ollut tajunnut sen olleen niin suosittu bloggaajien keskuudessa. Mahtava juttu!

      Poista
  3. Korpisoturin vilahtelu listoilla ilahduttaa, vaikka se ei minun kolmikkooni nyt mahtunutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korpisoturi oli ensimmäinen Gustafssonilta lukemani kirja, ja sen vanavedessä aion lukea kirjailijalta lisää.

      Poista
  4. Vain yksi sama kirja, listaamasi kirjat kiinnostavat - Korpisoturi on lainassa parhaillaan, täytyy miettiä, josko saisin aloitettua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä! Finlandia-listaani vaikuttaa hurjasti se, että osa kesällä lukemistani kirjoista jäi bloggaamatta. Mm. Rytisalon Lempi ja Parkkisen Säädyllinen ainesosa. Jos olisin voinut äänestää näitä, olisi kolmikkoni kenties ollut erinäköinen.

      Poista
  5. Todella kiinnostavat ehdokkaat! Tuo Avokämmen-romaani on mennyt minulta ihan ohi, mutta nyt kiinnostuin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Globaliassa ensimmäinen ja toinen sija olivat helppoja nimetä, mutta tuota kolmatta pyörittelin kauan. Avokämmen oli niin kreisi ja omalaatuinen, että se kiilasi kolmoseksi monen muut listalle pyrkineen ohi.

      Poista
  6. Hienoa, että listallasi on Saision "Mies". Itse en sitä saanut mahtumaan, mutta on se aikamoinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on taas jonkinlainen Saisio-kausi meneillään, joten en voinut jättää "Miestä" pisteittä :)

      Poista
  7. Niin moni, joka on äänestänyt Ferrantea, on äänestänyt myös Kotiinpaluuta, että lienee nyt aika tarttua siihen. En tiedä, miksi olen ajatellut, ettei se olisi minun kirjani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein jätin Kotiinpaluun lukematta sen kansikuvan ja nimen perusteella. En todellakaan uskonut sen olevan minun kirjani. Mutta kun aloin lukea, niin olin myyty.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...