Kansi: Anna Makkonen. |
Kustantaja: WSOY.
Sivumäärä: 331.
Oma arvioni: 5/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.
Marianna Kurton ensimmäisen romaanin miljöö kutkuttaa mielikuvitusta: keskellä Atlantin valtamerta sijaitsee tuliperäinen Tristan da Cunhan saari, jolta on tuhansia kilometrejä matkaa lähimmälle asutulle saarelle. 264 asukkaan saarella eletään kalastuksesta ja odotetaan aina laivaa näkyväksi horisonttiin. Elämä karulla saarella on puutetta ja taistelua. Vuonna 1961 saaren tulivuori purkautuu ja asukkaat evakuoidaan Britanniaan.
Omalaatuinen miljöö ja historialliset faktat ovat perustana tarinalle, joka rakentuu usean näkökulman kautta. Keskeiseksi nousee Lars, hänen perheensä ja hänen valintansa. Lars kärsii saarella kaukokaipuusta: vaimo Lise ja pikkupoika Jon saarella jäävät, kun hän rakastuu matkallaan Englannissa kukkakaupan myyjään, Yvonneen. Perhe luulee Larsin kuolleen, koska yhteyksiä mantereelle ei juuri ole. Huoli ensimmäisestä perheestä nousee pintaan, kun Lars lukee lehdestä kotisaaren tulivuoren purkautuneen.
Saari on aina Larsin koti, vaikka hän on kilometreissä mitaten kaukana sieltä. Saaren muistot ja tuntu eivät lähde miehestä:
Tulen saarelta, jossa hiekka on mustaa. Täällä hiekka on vaalea ja kylmää, se tuntuu karhealta kädessä. Ihmiset täällä ovat äänekkäitä ja painavia, linnut pieniä kuin lapsen nyrkki. Ne rakentavat hauraita pesiään ja suojelevat luitaan auringolta, tuulelta jota tuskin tuuleksi voi nimittää. Täällä vesi tulee putkista joissa kylmä on eroteltu kuumasta, liha tulee kauppiaalta joka käärii sen paksuun paperiin. Maito kolahtaa kuistille pullossa eikä kukaan kuivata härännahkaa auringossa, jotta siitä saataisiin talveksi perheelle kengät - perheellä on jo kengät, monta paksupohjaista paria. Ja kun talvi tulee, taivas roiskii päällemme veden olomuotoja, joista vedestä elävä saareni ei uneksi.
Minun saarellani vesi on vettä ja sumu sumua, ja pöydissä on suomustuksen jäljet.
Larsin perheen vaiheisiin kietoutuu useita henkilöitä, ja tarina maustuu kostolla ja salaisuuksilla. Eri näkökulmat ja vähitellen jaetut tiedonmuruset pitävät lukijan valppaana. Jätän juonen kuvauksen tarkoituksella tässä vähiin ja kryptiseksi, koska jokainen voi lukea ja nauttia koukuttavasta tarinasta itse.
Pidän Kurton tekstin rytmistä, tarina etenee hyvin. Ennen Tristaniaa Kurtto on julkaissut viisi runokokoelmaa, ja runoilijan tausta näkyy romaanin kielessä elävinä ja tarkkoina kielikuvina. Romaanin taustalla on vuosien taustatyö, mikä ei näy lopputuloksessa asetelmallisuutena tai rönsyinä. Kokonaisuus on hiottu ja hengittävä.
Tristaniassa on sellaista oivaltavuutta, kielellistä taituruutta ja tarinan kuljetuksen magiaa, että sain sen äärellä kylmiä väreitä. Kurton kirja on mielestäni tämän vuoden parhaimmistoa, joten olin hieman harmissani, ettei se edennyt Finlandia-mittelöissä finaaliin. No, oma makuni ei useinkaan ole yhtäläinen raatien kanssa, joten tein oman varjolistani, jolle nostin Kurton uutuuden. Aion hankkia kirjan omaan hyllyyn, sillä tämä on saatava lukea uudelleen!
Todella: tässä on kielellistä taituruutta, mutta myös sellaista maagisuutta, joka tekee Tristaniasta mieleenpainuvan ja omalaatuisen. Upea romaani.
VastaaPoistaOn ollut ihana huomata, että Tristania on ihastuttanut muitakin :)
PoistaMulla on Tristania lukupinossa odottamassa vuoroaan. Eniten tässä kiehtoo näin ennakkoon ainutlaatuinen ja kiehtova miljöö. Voin hyvinkin kuvitella tempautuvani tämän tarinan vietäväksi
VastaaPoistaSinulla on vielä mahtava tarina edessäsi! Kurtto kuvaa tarinan miljöötä niin todentuntuisesti, että kirjan luettuani minusta tuntui kuin olisin käynyt itsekin tuolla kaukaisella saarella.
PoistaMinullekin tämä on ehdottomasti vuoden parhaimmistoa, jopa se paras. Lukukokemus oli lähes maaginen, ja ahmaisin kirjan muutamalla lukukerralla. Kurtolla on hallussa niin draaman kaari, henkilöhahmot kuin kieli. Ja mikä miljöö, en meinannut housuissani pysyä!
VastaaPoistaJuuri näin! Tristaniassa kaikki osui kohdilleen!
PoistaTämä vei ja mie vaan vikisin :) Toivottavasti kahmii jotain muita palkintoja kuin F:ää!
VastaaPoistaToivon ja povaan Tristanialle menestystä ainakin Blogistanian äänestyksessä!
Poista