sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2017 -ehdokkaani

Palkintohuumaa on jälleen luvassa, sillä on aika perinteisen Blogistania-palkintoäänestyksen. Kirjabloggaajat äänestävät edellisen vuoden parhaat kirjat neljässä eri kategoriassa. Nyt äänestetään vuoden 2017 parasta kaunokirjaa, käännösromaania, tietokirjaa ja lasten- ja nuortenkirjaa. Jokaista kategoriaa emännöi yksi kirjablogi, joka laskee muiden antamat äänet ja julistaa voittajan.

Äänestykseen osallistuvat kirjabloggaajat julkaisevat antamansa äänet blogeissaan tänään sunnuntaina 4.2.2018 klo 10. Tulokset julkaistaan emäntäblogeissa maanantaina 5.2.2018 klo 10.

Äänestän edellisten vuosien tapaan parhaita kirjoja kolmessa eri kategoriassa eli olen päättänyt, mitkä viime vuonna ilmestyneistä kotimaisista ja ulkomaisista kaunokirjoista sekä tietokirjoista olivat mielestäni parhaat. Kuopuksesta en äänestä, sillä luen niin vähän lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Tässä alla ensin lyhyet esittelyt kustakin kategoriasta ja sitten omat ääneni. En tähän postaukseen enää kirjaa perusteluja pisteilleni, vaan ajatuksiani kirjoista voi käydä katsomassa kirjasta kirjoitetusta blogitekstistä. Kirjailijan ja kirjan nimi ovat linkki alkuperäiseen arviooni.


Blogistanian Finlandia



Blogistanian Finlandia 2017 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Äänestys koskee vuonna 2017 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia ja runokokoelmia sekä sarjakuvia.

Äänestys järjestetään seitsemättä kertaa. Aiemmin on palkittu Minna Rytisalon Lempi (Gummerus, 2016), Laura Lindstedtin Oneiron (Teos 2016) Anni Kytömäen Kultarinta (Gummerus 2014), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (Gummerus 2013), Aki Ollikaisen Nälkävuosi (Siltala 2012) ja Katja Ketun Kätilö (WSOY 2011). Kategoriaa emännöi tänä vuonna Hurja Hassu Lukija -blogi. 


1. sija eli 3 pistettä: Marianna Kurtto: Tristania

2. sija eli 2 pistettä: Rosa Liksom: Everstinna

3. sija eli 1 piste: Anni Kytömäki: Kivitasku



* * *

Blogistanian Globalia




Blogistanian Globalia 2017 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia käännöskirjoja. Äänestys koskee vuonna 2017 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia.

Äänestys järjestetään seitsemättä kertaa. Aiemmin on palkittu Sadie Jonesin Kotiinpaluu (2016 Otava, suom. Marianna Kurtto), John Williamsin Stoner (2015 Bazar, suom. Ilkka Rekiaro) Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Schildts & Söderströms 2014, suom. Kaisa Kattelus), Haruki Murakamin 1Q84 (Tammi 2013, suom. Aleksi Milonoff), Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi (WSOY 2012, suom. Päivi Kivelä) ja Sarah Watersin Vieras kartanossa (Tammi 2011, suom. Helene Bützow). Globaliaa emännöi Oksan hyllyltä -blogi.



2. sija eli 2 pistettä: Karl Ove Knausgård: Kevät

3. sija eli 1 piste: Ian McEwan: Pähkinänkuori


* * *

Blogistanian Tieto



Blogistanian Tieto 2017 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia tietokirjoja. Äänestys koskee kotimaisia vuonna 2017 julkaistuja tietokirjoja sekä vuonna 2017 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä tietokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa tietokirjallisuuden lisäksi myös esseekirjallisuutta, elämäkertoja, asiaproosaa, pamfletteja ja erilaisia oppaita. Myös lasten tietokirjoista äänestetään tässä kategoriassa.

Äänestys järjestetään viidettä kertaa. Aiemmin on palkittu Mari Mannisen Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena, 2016), Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like 2015, suom. Petri Stenman) Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth (Otava 2014) sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (Tammi 2011). Blogistanian Tietoa emännöi Hannan kirjokansi -blogi




* * *

Olipa piristävää kahlailla läpi viime vuoden kirjaparhaimmistoa! Yhteen vuoteen mahtui jälleen ilahduttavan monta huikeaa lukukokemusta, tai paremminkin lukuelämystä. Nyt vain jännittämään tuloksia! Voittajat ovat siis selvillä huomenna maanantaina klo 10, ja ne voi käydä katsastamassa emäntäblogeista.

26 kommenttia:

  1. Sinäkin siis pidit Tristaniasta näin paljon. Mahtavaa! Se oli kyllä kirkkaasti minulle kotimaisten romaanien ykkönen viime vuonna, sen tiesin jo lukiessani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Tristanian asemaa ei lopulta mikään onnistunut horjuttamaan, se kolahti minullekin lukuhetkellä niin vahvasti. Everstinnalle ja Kivistaskullekin olisin mieluusti antanut enemmän pisteitä, mutta vain yksi voi olla ykkönen :)

      Poista
  2. Annoimme molemmat ääniä Everstinnalle ja Alexille, kivaa. Kivitasku oli minulla ehkä "se neljäs", kävin tahtojen taistelua sen ja Westön kanssa aika kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna minulla oli erityisen paljon tunkua Finlandiaan, mikä on kyllä varsin positiivinen ongelma :) Kolmen kärki oli tosin selvä jo kauan, mutta olisi ollut kiva voida huomioida monia muitakin. Onneksi esim. Jääskeläinen, Kalland ja Kallio ovat saaneet pisteitä muualta.

      Poista
  3. Tiedon äänet poimittu mukaan laskuihin. Kiitos äänestämisestä!

    VastaaPoista
  4. Minullakin on listalla Everstinna ja Bad Feminist. :) Tuo Siivoojan käsikirja on ollut jo aika monella näkemälläni listalla, ja se alkoi kiinnostaa nyt oikein tosissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin niin halunnut nostaa listalle myös Gayn teoksen Hunger, jonka kuuntelin kesällä äänikirjana englanniksi, mutta sitä ei ole (vielä) suomennettu, joten sitä ei voinut äänestää. On ollut mahtavaa nähdä Berlinin saavan ääniä monilta bloggaajilta!

      Poista
  5. Onpa kivaa nähdä Siivoojan käsikirjaa näillä listoilla. Everstinna ja Tristania odottavat edelleen lukuvuoroaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ollut kiva seurata Berlinin suosiota! Sormet ristissä toivon Tristanialle menestystä lopputuloksessa, sitäkin olen bongaillut ilokseni useammalta listalta.

      Poista
  6. Kotimaisen kirjallisuuden lista olisi voinut olla omani - mutta sitten valitsin jotain toisin. Minulla oli kymmenen kovaa, joista ihokarvatestillä tein valintani, eli siis tunteita nostattavimmat ajoivat ohi. Siivoojan käsikirjan luin niin viime tippaan,ettei postaukseni ennättänyt näihin listauskahinoinin. Jännä päivä näiden listojen lukemisen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin sattui viime vuonna aiempaa enemmän lukuun huippuja kotimaisia, joten moni loistava teos jäi nyt ilman sijaa. Ihokarvatesti olisikin hyvä lajittelun apu, minulla valinta perustui lopulta huutomerkkien määrään omissa muistiinpanoissa :)

      Poista
  7. Tristania oli mulla Finlandian kolmas, muuta samaa ei meillä sitten ollutkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, että Tristania ylsi sinullakin pistesijoille!

      Poista
  8. Tristania ja Everstinna ovat näemmä saaneet hurjan monessa paikkaa ääniä, saa nähdä mikä suurimman pistesaaliin tänä vuonna saa! :) Molemmat olen itsekin lukenut, mutta kuulun siihen harvaan joukkoon, joka ei kummallekaan lämmennyt. :D Ihana nähdä myös Lucia Berlinin & Roxane Gayn keränneen ääniä monessa suunnassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä riittää jännitettävää Finlandian lopputuloksessa! Tänä vuonna näyttäisi olevan paljon hajontaa äänten jakautumisessa useimmissa kategorioissa, eli me bloggaajat emme olekaan niin yksimielinen joukko ;)

      Poista
  9. Hyvä kun nostit Tristanian, harkitsin sitä pitkään ja on paikkansa ansainnut! Everstinna on myös erinomainen, mutta jotenkin pari muuta kosketti kuitenkin sielua enemmän. Lucia Berlinin olisin myös hyvin voinut ottaa omalle listalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äänestämäsi Kamulan kirja on kiehtonut minua jo pitkään, mutta niin vain se on (paksuutensa vuoksi?) jäänyt kirjaston pikalainahyllyyn, vaikka olen siihen usein siellä törmännyt. Tänään näitä äänestyslistoja selaillessa on lukuvinkkejä taas kertynyt mukava määrä :)

      Poista
  10. Hienoja kirjoja! Tristaniaa ja Kivitaskua mietin minäkin, ja jos olisin blogannut Tiedosta, olisin valinnut yhdeksi ehdokkaakseni Bad Feministin (josta en tosin ole vielä edes blogannut...). Siivoojan käsikirjan muuten ostin alkuviikosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli niin antoisa, että minullakin on vielä koko joukko (oletettavasti) huikeita kirjoja odottamassa lukuvuoroaan. Kuten juuri bloggaamasi Auster sekä Yanagihara, Kannon ja Pamukin kirjat nyt ainakin. Berlinin novellikokoelma on huippu, hyviä lukuhetkiä sen parissa!

      Poista
  11. Tristania on nyt lisätty lukulistalleni - niin paljon ääniä se on saanut. Pähkinänkuorenkin luin, mutta McEwanin edellinen kirja ihastutti enemmän ja moni muu hieno ulkomainen meni nyt edelle. McEwan on kyllä aina hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin McEwanin vasta muutama vuosi sitten: olen lukenut Lapsen oikeuden ja Sovituksen ennen tätä Pähkinänkuorta. Kunpa minulla olisi tänä vuonna aikaa lukea vanhempia McEwaneita, siellä on kuulemma helmiä joukossa!

      Poista
  12. Nanna, Everstinna♥

    Luin Berlinin kirjan vasta äskettäin ja en tiedä, onko minulla aivokatkos vai mitä, mutta otaksuin/otaksun, että viime vuoden kirjat ja sinä vuonna luetut, vain äänestykseen. Saatan olla toisessa asiassa nyt väärässä, mutta en vieläkään tiedä. Lucian kirja nimittäin olisi tullut Globaliaani, mutta se tulee sitten myöhemmin muualle...

    McEwan on parhautta, mutta Pähkinänkuoressa joku nakersi minua. Ei tyyli, ei tietenkään, mutta jokin selittämätön...Lapsen oikeus, Ikuinen rakkaus, Sovitus, Lauantai, Vieraan turva...pelkkää kirjallisuuden kultaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ymmärtänyt, että kriteerit ovat kirjan ilmestymisvuosi ja että on blogannut kirjasta. Harmi, kun Berlin jäi väärinymmärryksen vuoksi pois listaltasi...

      McEwan on pikkuhiljaa hiipinyt suosikikseni. Olen vasta alkutaipaleella kirjailijan tuotantoon tutustumisessa, sillä olen tätä uusinta ennen lukenut vasta Lapsen oikeuden ja Sovituksen. Laitan nyt ylös nuo kolme muuta suosittelemaasi teosta, niin tiedän, mistä jatkan!

      Poista
  13. Mulla oli Tristania lainassa ja aloitin sitä, mutta hyvin nopeasti lopetin sen lukemisen. Tiesin kyllä jo silloin, että moni oli siitä pitänyt, mutta minusta se vaikutti jotenkin teennäiseltä. On toki mahdollista, että olisin eri mieltä, jos olisin lukenut kirjan loppuun, mutta kun se ei vaan kiinnostanut niin luovutin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuja on monia, ja hyvä niin! Pääsin lukemaan Tristaniaa syksyllä ilman suuria ennakko-odotuksia, mikä on monesti hyväksi lukukokemukselle. Luin kirjaa kuumeisesti ja solahdin Kurton tekstiin niin, että ajattelin, miten aina olen halunnut lukea juuri tällaisen kirjan. Miljöö ja tarina, rytmi ja kieli, kaikki vain toimi täydellisesti minulle juuri sillä hetkellä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...