Kansi: Jenni Noponen. |
Gummerus 2016. 550 s.
Oma arvioni: 4/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.
Kiitos Arto Nybergin ohjelmassa näkemäni Milja Kauniston haastattelun uskaltauduin heittämään ennakkoluuloni hetkeksi sivuun ja lainasin kirjastosta Kauniston historiallisen romaanin Luxus. Nybergin ohjelmassa kirjailija kertoi kirjojaan varten tekemästään taustatyöstä ja sen onnekkaista vaiheista värikkäästi. Faktan ja fiktion yhdistely romaaneissa on viime aikoina kiinnostanut minua erityisesti, joten päätin ainakin kokeilla. Viihteelliset historialliset romaanit nimittäin muodostavat sellaisen genren, jonka edustajista harvoin innostun. Kirjan aloitettuani huomasin melko pian, että kokeileminen kannattaa, sillä viihdyin Kauniston tarinan parissa 1700-luvun lopun Ranskassa hyvin. Tai paremminkin loistavasti, sillä ahmin kirjan nopeaa vauhtia ja aloin jo janota seuraavia osia, vaikka ensimmäinenkin oli kesken.
Luxus vie lukijan 1700-luvun lopun Ranskaan, tarkemmin vuosiin 1790‒1792, jolloin eletään suuren vallankumouksen ensihetkiä. Vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa julistava vallankumous saa koko maan myllerryksiin. Aateliset menettävät asemansa ja omaisuutensa, kuninkaan asema horjuu. Taustalla vaikuttavat esimerkiksi valistusajattelu ja tyytymättömyys monarkian mielivaltaan. Sääty-yhteiskunta tulee tiensä päähän.
Kiihtyvä vallankumous pauhaa taustalla, kun Kaunisto tarkentaa kolmeen henkilöön: pyövälin kisälli Isidoreen, kreivitär Marieen ja markiisi de Sadeen. Kaikki heistä ovat todellisia historiallisia henkilöitä, joista de Sade varmasti tunnetuin. Romuluinen ja rumaksi kuvattu Isidore on verisestä ammatistaan huolimatta huomaavainen ja kaunopuheinen ja tunteepa hän hieman filosofiaakin, mistä on kiittäminen pyövelimestari Sansonia. Isättömällä ja äitinsä hylkäämällä Isidorella ei ole sekaverisenä kovin monia mahdollisuuksia syntyperää tuijottavassa sääty-yhteiskunnassa, joten kisällin paikkaan on tyytyminen. Marie puolestaan on yläluokkaisen kasvatuksen saanut kreivitär, joka joutuu huomaamaan, että kaikki, mihin hän on uskonut ja luottanut, on yhtäkkiä poissa. Hänen miehensä mestataan, hän on koditon ja varaton. Aatelisia vainotaan, eikä hänellä ole paikkaa mihin mennä. Lempeä Isidore pelastaa Marien huostaansa.
Isidore asuu ilotalon naapurissa, joten Mariekin tutustuu joukkoon prostituoituja. Tuntuu kuin Marie ja itseään myyvät naiset eivät puhuisi samaa kieltä, niin eri maailmoissa he elävät. Siveys ja irstaus törmäävät vielä voimakkaammin, kun Marie tutustuu markiisi de Sadeen ja ajautuu suhteeseen tämän kanssa. Muskettien paukkuessa kaduilla perustetaan ylellinen bordelli Maison de Luxe, nautintojen talo vallanpitäjille, valtaanpyrkijöille, vallanhaluisille ja vallanhaluisia himoitseville. Siitä suunnitellaan paikkaa, joka hallitsee hallitsijoita. Siellä jokaisella on tehtävänsä, niin Mariella, josta on tullut Marianne, Isidorella, de Sadella, naapuruston ilotytöillä kuin rikkuripappi Momollakin.
Kaunisto kertoo vauhdikasta tarinaansa sujuvasti ja mukaansatempaavasti. Historiallisia faktoja on upotettu tarinaan paljon, mutta niin soljuvasti, ettei niihin kompuroi. Lukiessani huomasin usein haluavani tietää lisää ja googlailin lisätietoa muun muassa de Sadesta ja vallankumouksen vaiheista.
Nautiskelin Luxuksesta ja muhkeasta täytepullasta laskiaissunnuntaina, jolloin vietettiin Lukurauhan päivää. |
Ennen tätä Purppuragiljotiini-sarjaa Kaunistolta on julkaistu Olavi Maununpoika -trilogia, joka koostuu kirjoista Synnintekijä (2013), Kalmantanssi (2014) ja Piispansormus (2015). Melkoisella tahdilla Kaunistolta on näitä runsaita, historiallisia romaaneja syntynyt!
Luxus muualla: Kirsin kirjanurkka, Lumiomena, Morren maailma.
Minullakin on ollut samansuuntaisia ennakkoluuloja mutta Kauniston kirjoja on kehuttu niin paljon, että pakko nyt testata kun luin tämän postauksesi! / Mari
VastaaPoistaLohdullista kuulla, etten ole ollut ennakkoluulojeni kanssa yksin! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, kenties sinäkin tykästyt :)
PoistaOlen lukenut molemmat kirjasarjat ja tykännyt niistä kovasti. Olavi Maununpoika-trilogia on kuitenkin suosikkini.
VastaaPoistaLuxus oli niin vakuuttava aloitus Kauniston kirjoihin tutustumisessa, että suunnittelen tämän trilogian jälkeen tuon toisen lukemista. Kiva kuulla, että se on mielestäsi jopa parempi.
PoistaMinä luin tämän Luxuksen ja Corpuksen, mutta kolmatta osaa en ole vielä lukenut. Pidän kovasti tällaisista historiallisista romaaneista, joista näkee että kirjailija on tehnyt kunnon taustatyön.
VastaaPoistaTämän kirjan luettuani aloin ihmetellä, miksi olen karttanut näitä kauemmas historiaan sijoittuvia romaaneja. Ihan turhaan. Ehkä pikkuhiljaa laajennan lukureviiriäni niiden suuntaan.
PoistaKauniston romaani miellytti minuakin. En erityisemmin edes lue historiallisia romaaneja (tai toki luen, mutten ko. aikakauteen tai sitä edeltävään liittyviä). Jatko-osatkin on pakko lukea.
VastaaPoistaMinullekin tämä oli lukijana aika vierasta maaperää. Niin paljon tutumpia ovat 1800- ja 1900-luvut ja Suomen historia. Kirjastovaraukseni Corpuksesta on onnekseni jo matkalla noutopisteeseen :)
Poista