sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Yhteenvetoni Taiteilijaromaanit-haasteesta

Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogin Tuija käynnisti viime vuoden syyskuussa Taiteilijaromaanit-haasteen, joka päättyy tänään. Lähdin haasteeseen mukaan, koska minulla oli tuolloin sopivasti kesken tai tulossa lukuun haasteen aihepiiriä käsitteleviä kirjoja. Lisäksi toivoin, että löytäisin haasteen myötä jotakin uutta ‒ tulisin kenties tarttuneeksi sellaisiin kirjoihin, jotka muuten sivuuttaisin. Se on lukuhaasteiden suola.



Taiteilijaromaanit-haasteessa luettiin romaaneja, joissa taiteilijuus, taiteilija tai taide olivat keskeisiä. Taiteilija saattoi olla fiktiivinen tai faktisesti taiteillut, ja mikä tahansa taideala kävi. Lopulta luin haasteeseen käyviä kirjoja haasteaikana yhdeksän:












Haastekirjojen tarinat tutustuttivat minut kuvataiteilijoihin, kirjailijoihin, arkkitehtiin ja muusikoihin. Valtaosa kirjoista oli romaaneja, mutta joukkoon mahtui myös novellikokoelma (Ishiguro) ja päiväkirjaromaani (Soininen). Monen fiktiivisen tarinan takaa löytyy todellinen taiteilija, joka on inspiroinut kirjailijaa työssään. Näin on ainakin Tervon, Liksomin, Teräksen ja Soinisen kirjoissa. Turusen Sivuhenkilö puolestaan on autofiktiota. 

Nyt jälkikäteen havaitsen, että olen välillä unohtanut haasteen olemassaolon. Aina en nimittäin ole huomannut, että olen lukenut haasteeseen sopivan kirjan: näin kävi ainakin Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa -teoksen kanssa. 

Kirjailija-aiheiset teokset ovat aina kiehtoneet minua, mutta haasteaikana uskaltauduin myös vähän vieraammille vesille. Itse asiassa valtaosa lukemistani kirjoista käsittelee kuvataiteilijoita. Mahtavaa! Uskallan siis väittää, että haaste onnistui monipuolistamaan lukemistani. 

Tuija on julkaissut tänään blogissaan koontipostauksen, jonka kommenttikentästä löytyy linkkejä muiden bloggaajien haasteyhteenvetoihin. Vappupäivänä on vielä luvassa kooste haasteesta. Kiitos vielä Tuijalle inspiroivasta haasteesta!

8 kommenttia:

  1. Heh, kävin täällä vakoilemassa ja lisäsin Yösoittoja, vaikka novellikokoelma onkin. Kahta näistä en ole lukenut - eli Soininen ja Tervo vielä korkkaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, en edes tajunnut hieman kiertäväni sääntöjä tuon novellikokoelman kanssa :) aina ei vaan leikkaa! Hienoa, että Tuija oli niin joustava sääntöjen suhteen.

      Poista
  2. Ihanaa lukea, että haaste on monipuolistanut lukuvalikkoasi! Ja ilman muuta saa poiketa säännöstä, eli haasteeseen hyvin mahtuu novellikokoelma (jota en ole lukenut, muut haastekirjasi olen). Kiitos osallistumisestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän oli kiva osallistua! Kiitos, että olet niin armelias Ishiguron kanssa - intoilin taas niin, että pääsi unohtumaan, että tämä oli taiteilijaROMAANIhaaste :)

      Poista
  3. Minäkin luin Rikinkeltaisen taivaan. Muista lukemistasi etenkin Jääskeläisen kirja ja tuo Jäljet kiinnostavat. Toivottavasti ehtisin ne lukemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät aikaa Jääskeläisen ja Teräksen kirjoille - molemmat olivat ainakin minulle positiivisia yllätyksiä. Jääskeläisen muuhunkin tuotantoon on vakaa aikomus tutustua tuon perusteella.

      Poista
  4. Jäljet on hieno kirja, eräs parhaista lukemistani kotimaisista viime vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla! Jäljet on minustakin hieno, erityisesti sen maalauksellinen kieli on jäänyt mieleeni.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...