Sivut

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Kurkistus syksyn uutuuksiin

Näin heinäkuun helteiden aikaan syksy tuntuu kovin kaukaiselta. Lämpö hellii ja kesätaukoni töistä on vasta aluillaan, mutta uskaltadun silti ajattelemaan hitusen jo lähestyvää syksyä. Tai ainakin syksyn kirjoja. Elokuun alkuun ei nimittäin ole kuin muutama viikko, ja elokuussa ilmestyvät syyskauden ensimmäiset kirjat.

Oikeastaan olen liikkeellä aika myöhään syksyn kirjojen esittelyn kanssa. Kustantajien syyskatalogit ilmestyivät jo hyvissä ajoin keväällä, ja useat bloggarit ovat julkaisseet omia syyskirjojen listauksiaan pitkin loppukevättä ja alkukesää.

Melko lailla puoli vuotta sitten tein katsauksen kevään kutkuttavimpiin uutuuksiin, ja silloin listasin kolmekymmentä kirjaa. Nyt olin tiukempi ja pudotin määrän puoleen: listalla on yhteensä viisitoista suomennettua ja kotimaista kaunokirjaa ‒ ja bonuksena yksi tietokirja. Listan lyhentämisellä yritän hillitä uutuuskirjojen aiheuttamaa lukustressiä. Tämä vuoden puolella olen lukenut yhteensä 48 kirjaa, mutta luen uutuuksien lisäksi muutakin. Lukutahtini puolesta siis ehtisin lukea vaikka sen kolmekymmentä uutuutta syksyllä, mutta haluan antaa aikaa myös klassikoille ja muille vähän vanhemmille kirjoille. Kevään listan kolmestakymmenestä kirjasta olen lukenut tähän mennessä puolet, ja useita aion vielä lukea tässä kesällä tai myöhemmin.

Nyt siis katse tulevan kirjasesongin kiehtovimpiin uutuuksiin! Luonnehdintani perustuvat kustantajien esittelyteksteihin.

Suomennettu kauno


Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa (elokuu / Gummerus)
Kesäkuussa arvostetun Women's Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon voittanut romaani on Shamsien seitsemäs. Ajankohtainen romaani kertoo perheestä, jonka jäsen lähtee terroristien riveihin. Miten pojan ratkaisu vaikuttaa muuhun perheeseen? Viime viikolla Hesarissa oli Taika Dahlbomin Shamsie-haastattelu, joka nostatti kiinnostustani kirjaa kohtaan entisestään. Aiemmin olen lukenut Shamsielta romaanit Kartanpiirtäjä ja Jumala joka kivessä

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja 2: Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia (syyskuu / Aula)
Oi oi, lisää Berlinin novelleja! Nostin Berlinin viime vuonna ilmestyneen Siivoojan käsikirja -kokoelman vuoden 2017 parhaaksi käännöskirjaksi kirjabloggareiden äänestyksessä, joten odotukseni ovat korkealla.

Rachel Cusk: Ääriviivat (syyskuu / S&S)
Olen törmännyt Rachel Cuskin kirjojen kehuviin arvioihin niin usein eri somekanavissa, että kiinnostus on kasvanut polttavaksi. Ääriviivat on ensimmäinen Cuskilta suomennettu teos, ja sen lupaillaan olevan omaääninen, proosan taidetta uudistava teos. Iskeekö Ääriviivat kuten Jenny Offillin Syvien pohdintojen jaosto, se nähdään syksyllä.

Jennifer Egan: Manhattan Beach (syyskuu / Tammi)
Olen lukenut Eganilta aiemmin Aika suuri hämäys -romaanin, ja se on jäänyt mieleeni rakenteella leikittelevänä, nykyaikaa kuvaavana romaanina. Uusi suomennos on ilmeisesti aivan toista maata: Manhattan Beach on laaja historiallinen romaani, joka sijoittuu New Yorkiin. Toisen maailmansodan ajasta Brooklynin satamassa kertovan tarinan päähenkilö on Anna, sataman ensimmäinen naispuolinen sukeltaja. 

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän (syyskuu / Teos)
Vaikutuin vuosi sitten Fioretoksen Mary-romaanista, joka on hurja tarina erään naisen vaiheista 1970-luvun Kreikassa, kun opiskelijaliike tukahdutettiin väkivalloin. Tällä kertaa Fioretoksen päähenkilö on Nelly Becker, ensimmäinen saksalainen naislentäjä, jonka sydän vain ei kestä lentämistä. 

Karl Ove Knausgård: Poissa päiväjärjestyksestä (syyskuu / Like)
Tämä kirja olisi ollut syksyn odotetuimpien listalla, vaikka olisin supistanut sen kuinka lyhyeksi. Koska Knasu. Nyt suomennettava teos on Knausgårdin esikoisteos, josta kirjailija on kirjoittanut paljon Taisteluni-sarjassaan. Tarinan keskiössä on opettajan ja alaikäisen oppilaan suhde, ja se on saanut vaikutteita kirjailijan omasta elämästä.


Haruki Murakami: Komtuurin surma (syyskuu / Tammi)
Maagista Murakamia, mitä herkkua! Murakami-fani hyrrää. En malta odottaa, että pääsen uppoutumaan Murakamin surrealistiseen maailmaan, jossa tällä kertaa seikkailee muotokuvamaalari. Juha Mylläri suomentaa Murakamin vuonna 2017 ilmestyneen romaanijärkäleen suoraan japanista. 

Elena Ferrante: Kadoneen lapsen tarina (lokakuu/ WSOY)
Neliosaisen Napoli-sarjan viimeinen osa saadaan suomeksi. Kirja kuvaa päähenkilöiden keski-ikää ja vanhuutta, ja Elenakin palaa kotikaupunkiinsa Napoliin lastensa kanssa. Miten päättyy Lenún ja Lilan tarina?

Kotimainen kauno


Tommi Kinnunen: Pintti (elokuu / WSOY)
Kinnusen kolmas romaani sijoittuu sodanjälkeiseen Suomeen, pienelle tehdaspaikkakunnalle. Neljäntienristeyksen ja Lopotin perusteella odotan osuvaa ja taidokasta ihmiskuvausta ja vaivatonta tarinankuljetusta. Seuraan Kinnusta Twitterissä, ja on ollut mielenkiintoista lukea juttuja kirjan syntyvaiheista.

Taina Latvala: Venetsialaiset (elokuu / Otava)
Kolme sisarta, kesän viimeinen yö. Kesäkauden päättäjäisissä jännitteet purkautuvat. Latvalaakin seuraan somessa, ja hänen päivityksistään olen saanut intoa lukea elokuussa ilmestyvä kirja. Aiemmin olen lukenut Latvalalta Välimatkan.

Vilja-Tuulia Huotarinen: Niin kuin minä heidät näin (syyskuu / Siltala)
Syyskuussa ilmestyy runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetun Huotarisen ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani. Tarina sijoittuu erääseen kouluun yhtenä keväisenä päivänä. Liikuntasalissa on joukko aseistautuneita oppilaita, ja poikkeuksellinen tilanne saa oppilaat ja opettajat näyttäytymään uudessa valossa.

Katja Kettu: Rose on poissa (syyskuu / WSOY)
Suomalainen Ettu herää minnesotalaisessa intiaanireservaatissa ja huomaa rakkaan Rosen olevan kateissa. Etulta on kadonnut Rosen lisäksi myös 35 vuotta, hän muistaa vain menneen ajan. Ketun Kätilö on jäänyt mieleeni väkevänä lukukokemuksena, niinpä odotan Ketun uutukaiselta persoonallista kieltä ja arastelematonta kerrontaa.

Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta (syyskuu / Otava)
Romaani perheen hajoamisesta, rakkaudesta ja maailmasta ‒ eivät mitään pieniä ja yhdentekeviä nämä Pulkkisen viidennen romaanin teemat. Juuri sain luettua Pulkkisen edellisen kirjan Paras mahdollinen maailma, josta bloggaan naistenviikolla. Pulkkisen Vieras oli minulle kirjavuoden parhaimmistoa vuonna 2012.

Minna Rytisalo: Rouva C. (syyskuu / Gummerus)
Rytisalon esikoisteos Lempi oli pari vuotta sitten minulle niin sykähdyttävä lukukokemus, etten saanut siitä kirjoitettua tänne blogiin mitään. Halusin pitää lukukokemuksen itselläni, koska kaikki sanat tuntuivat liian valjuilta kuvaamaan kirjaa. Syyskuussa ilmestyvä uutuusromaani kertoo nuoresta Minna Canthista. Se on rakkaustarina, avioliittokuvaus ja kannanotto naisten oikeuksien puolesta.

Henriikka Tavi: Tellervo (lokakuu / Teos)
Runoilijana tunnetun Tavin ensimmäinen romaani kertoo parisuhteen etsinnästä ja ystävyydestä. Se on kustantamon esittelyn mukaan "kiusallinen aikalaisromaani". Tavin esikoisteos Esim. Esa lukeutuu mieleenpainuvimpiin runokokemuksiini, joten on kiehtovaa nähdä, minkälaisen romaanin Tavi on luonut.


Tietokirjat


Risto Isomäki: Viiden meren kansa (syyskuu / Into)
Isomäki vie lukijan aikamatkalle Suomen historiaan. Reilut kymmenentuhatta vuotta kattava katsaus alkaa siitä, kun ensimmäiset asukkaat saapuivat Suomeen, ja jatkuu aina 1200-luvulle asti. Isomäen kirja on syksyllä yhtenä lukupiirikirjana Helsingin kirjamessuilla. Lukupiireihin ilmoittautuminen on jo avattu messujen kotisivuilla.

Huh, miten paljon mielenkiintoisia kirjoja on jälleen ilmestymässä! Kesän taittuminen syksyyn ei tunnu yhtään niin julmalta, kun luvassa on näin monia kirjallisia herkkuja. Mutta nyt nautitaan vielä kesän lämmöstä!

1 kommentti:

  1. Kiitos Nanna hyvästä vinkkilistasta. Paljon on hyvää ja mielenkiintoista kirjallisuutta tulossa. Hyvää kesän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista